Tekst objavljen: 26.11.2012 13:32        


Vrednost tržišta internet oglašavanja u Srbiji se kreće između 15 i 20 miliona evra, znatno više nego u prethodnim godinama, kazao je savetnik za poslovnu primenu interneta Dragan Varagić.

Vrednost onlajn oglašavanja u Srbiji 15-20 mil. €

Varagić je naveo da, ukoliko se pogleda stanje od pre tri godine, kada je oglašavanje vredelo svega četiri do pet miliona evra, i kada se uporedi sa situacijom u privredi, može se reći da ono beleži izuzetan rast koji će biti nastavljen i u narednim godinama.

On je dodao da postoje procene prema kojima će između 2013. i 2014. tržište oglašavanja na internetu prevazići budžete koji su namenjeni za reklamiranje u klasičnim medijima kao što je štampa.

Prema njegovom mišljenju od privredne grane zavisi da li su kompanije prepoznale značaj internet oglašavanja i navodi da će se u narednom periodu desiti “bum“ prodaje hrane preko interneta, pre svega ponuda velikih marketa.

Varagić je kazao da manje firme češće koriste ovaj vid oglašavanja, koji je efikasniji, jeftiniji i donosi veću korist, dok velike firme generalno posmatrano najčešće koriste klasične nivoe reklamiranja, kao što su časopisi i televizija.

Najveći udio oglašavanja na banerima, dodavši da ono u Srbiji čini oko 40 odsto kompletnog onlajn oglašavanja, dok mali oglasi uzimaju oko 20 do 25 odsto tržišta.

Osim toga, naveo je Varagić, oglašavanje na Guglu i Fejsbuku čini 30 do 35 odsto reklamiranja u Srbiji i dodao da sve više malih firmi ulaže sve veća sredstva u taj tip oglašavanja jer on donosi direktne efekte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ICT marketing reklama internet online Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana