Tekst objavljen: 28.11.2012 16:24        


Ministar odbrane Aleksandar Vučić kaže da će do kraja godine u Velikoj Plani biti otvorena nova fabrika u kojoj će se, u saradnji sa Rusijom, proizvoditi nekoliko verzija borbenih oklopnih vozila za izvoz i potrebe Vojske Srbije.

Vučić: Srbija pravi fabriku oružja sa Rusima (Medija centar Beograd)

Nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade Rusije Dmitrijem Rogozinom, Vučić je rekao da će u toj fabrici na početku raditi oko 130 ljudi, a do juna iduće godine broj će se povećati na više od 190.

Potredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin je ocenio da je Srbija u potpunosti sposobna za proizvodnju naoružanja i vojne opreme i za modernizaciju oružja iz vremena Sovjetskog saveza i da postoji plan zajedničke proizvodnje, kako za rusko tržište, tako i za tržište trećih zemalja.
Po njegovim rečima, proizvodiće se borbena oklopna vozila, pre svega za izvoz u Keniju i Bangladeš, i sklapati samohodna artiljerijska oruđa "Nora".

- Očekujemo da sa Rusima napravimo dogovor da oni obezbeđuju šasije i karoserije za ta vozila, a mi komponente za razne vrste borbenih vozila pešadije - rekao je Vučić.

Dodao je da je ruska strana zainteresovana za municiju, eksploziv i barut, i za razvoj streljačkog naoružanja, a razgovarali su i o zajedničkom izlasku na treće tržište.

Vučić je dodao da je u razgovorima razmotreno unapređenje saradnje u privrede, a u oblasti odbrane saradnja u obuci i vojno-vojna kooperacija.



Ministar je izrazio uverenje da će saradnja u odbrani biti mnogo bolja nego do sada i istakao da su formirani timovi koji će do februara razmotriti u kojim oblastima saradnja može da se unapredi.

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj nabavci borbenih aviona iz Rusije, Vučić je rekao da su u Beograd s Rogozinom došli i najviši predstavnici Ujedinjene vazduhoplovne korporacije MiG-Suhoj i da je Srbija dobila određene ponude ruske strane, koje su zatražene još 2010. godine.

- Razgovarano je o načinima i mogućnostima da se unapredi naša odbrambena moć - rekao je Vučić i dodao da se okvirno zna za šta je Srbija zainteresovana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija rusija partnerstvo sa Rusima Aleksandar Vučić vojna industrija vojska oružje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana