Tekst objavljen: 16.04.2013 8:30        


Aviokompanije Jat i Etihad su potpisale „kod-šer“ aranžman, ali nisu saopšteni bilo kakvi drugi detalji u vezi potencijalne kupovine Jata, o kojoj se u javnosti govori kao o praktično gotovoj stvari.

Vujović: Za Arape Jat tehnika je meso, a Jat koska

Stručnjak za aviosaobraćaj Predrag Vujović kaže da će, ako bude uspešno, partnerstvo Jata i Etihada biti dobro, ali da su „informacije koje se pojavljuju u medijima kontradiktorne“.

Motivima Etihada za kupovinu Jata nisu baš jasni, jer u ovom momentu ne vide se ekonomski razlozi za to, kaže Predrag Vujović. - Restrukturiranje tog preduzeća još nije obavljeno. Etihad sigurno neće kupiti kompaniju u kojoj sam mora da rešava problem viška zaposlenih. To je država već trebalo da uradi, ali je ona ponudila socijalni program za koji će biti mali odziv radnika. Oni kojima nedostaje dve godine do penzije, recimo, ne mogu ni da učestvuju u njemu. Oni kojima fali nešto više dobijaju samo po 100 evra, pa nisu ni motivisani da prihvate program, koji odgovara samo mlađim radnicima - zaključuje on.
- Recimo, po pitanju nabavke Erbasovih aviona pominje se da bi država trebalo da ih kupi, a oni će da pomognu. Šta to znači da pomognu? Drugo, za lizing aviona za ovu godinu je već kasno, jer sezona počinje za mesec dana. Neizvodljivo je da šest aviona, koliko se najavljuje stigne i počne da leti za dva meseca. Da bi se to dogodilo, 150 ljudi u Jatu bi moralo da već od danas radi dan i noć na tome, a da li vi vidite to kao realnu mogućnost? - pita on.

Vujović dodaje i da su u Etihadu "zainteresovani za Jat tehniku i za kargo saobraćaj. Zato ne smemo Jat i Jat tehniku prodavati zajedno u paketu, osim, naravno, ako ne bismo dobili odgovarajuću cenu. Ali, to pitanje je kao kad kupujete krmenadlu. Vi biste meso, ali vam mesar da i kosku. U ovoj analogiji Tehnika je meso, a Jat je koska. Oni bi da uzmu Tehniku, a mi bismo da im prodamo i Jat. U takvoj situaciji, pitanje je šta će oni uraditi s Jatom i ako ga uzmu".

Ovaj stručnjak, inače bivši direktor Jata, dodaje da država nije uradila ništa da Jat spremi za prodaju, ni sada, kao ni ranije, a da nije definisala ni svoje interese za realizaciju te prodaje.

Ti interesi, kako kaže, odnose se, recimo, na pitanje linija, jer „šta ako Etihad recimo odluči da zatvori liniju za Moskvu, koja nam je možda politički važna ili za London“. Ako bi tada država pokušala da interveniše posredstvom svog udela u zajedničkoj kompaniji, to bi dovelo do problema u odnosima dve strane, ako u pregovorima o prodaji to pitanje nije bilo pokrenuto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
UAE emirati ujedinjeni arapski emirati Srbija etihad Etihad eirvejz vazdušni saobraćaj aviosaobraćaj aviokompanije Jat jat airways Predrag Vujević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana