Tekst objavljen: 02.05.2013 12:30        


Srbija zvanićno ima manje neradnih dana nego Japan, i neke zemlje u regionu, a ipak spajanjem praznika, broj neradnih dana nekad poraste na 16 ili 17 godišnje. Ove godine približili su se 1.maj i Uskrs, pa se ne radi 6 dana, neki su tome dodali i par radnih dana i dobili desetodnevni odmor. Koliko je to dobro, mišljenja su podeljena.

Za i protiv spajanja praznika: Vredni kao Japanci

Privrednici misle da je krajnje vreme da se stavi tačka na takvu praksu, jer ih svaki neradni dan košta 16 i po miliona evra.

U ministarstvu rada podsećaju da se državne službe drže zakona i da nisu spojile uskršnji i vikend uoči 1.maja, kao i da ostale dane u toj nedelji rade puno radno vreme.

- Mi čak po broju neradnih dana, po broju državnih i drugih praznika, spadamo u red zemalja sa manjim brojem neradnih dana, mi ih imamo 10, Slovenija ima 13, Hrvatska 14, a Japan kao jedna od najvrednijih zemalja, ima čak 15 * kaže Zoran Martinović iz MInistarstva rada.

Poslodavci, kaže Martinović, unapred moraju planirati praznične dane kao neradne i tome prilagoditi svoje poslovanje. Takođe imaju obavezu i da zaposlenima koji rade tokom praznika,, isplate uvećane dnevnice.

Sociolozi koji su se bavili srpskim fenomenom spajanja praznika, objašnjavaju da je ljudima teško da se odreknu navika koje im odgovaraju sa stanovišta lagodnosti i ležernosti. Ukidanje tradicije produženog praznovanja, verovatno bi doživeli kao da im neko oduzima nešto na šta imaju pravo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija Srbija posao odmor neradni dani slobodni dani praznici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana