Tekst objavljen: 22.04.2013 8:10        


Male domaće banke u vlasništvu države sve teže se nose kako sa konkurencijom, tako i sa gubicima. Krediti koje ne mogu da naplate od preduzeća sve ih više guraju u "minuse", a jedino rešenje je, kako kažu ekonomisti - prodaja.

Za male domaće banke prodaja je jedini spas

Tako Privredna banka Beograd pokušava da pronađe kupca,ali zasada je to bezuspešan poduhvat.

KUPCI NA ISTOKU

- Na pitanje potencijalnih kupaca treba gledati realno -kaže Živanović. - Renomirane bankarske grupacije EU ne treba očekivati, osim bankarskih grupacija koje su već prisutne kod nas. Nešto se može očekivati od ruskih bankarskih grupacija i arapskog kapitala koji će više insistirati na grinfild modelu ulaska nego na preuzimanju banaka koje smo spremni da im ponudimo.
Ova banka je tokom prošle godine dokapitalizovana sa dve milijarde dinara, ali je na kraju septembra imala gubitak od 100 miliona dinara.

I nije jedina sa gubitkom. Čak i nekoliko stranih banaka su imale veći minus, ali one u svakom trenutku mogu da računaju na pomoć svojih matica koje im pokrivaju manjak. Naše zavise od državne kase, koja posle Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, teško da može da pokriva nove gubitke ostalih banaka.

Zbog toga se postavlja pitanje koje je rešenje, a Branko Živanović, profesor Beogradske banakrske akademije, kaže da "prevashodno treba utvrditi stvarnu vrednost tih banaka, jer je nominalna više proizvod kreativnog računovodstva i naših želja".

- Nedavna iskustva banaka sa značajnim državnim učešćem u vlasništvu (Agrobanka, RVB) ukazuju na ozbiljne propuste u njihovom upravljanju, rukovođenju, kreditnoj politici i posebno reviziji. Država ima ograničena sredstva za eventualnu dokapitalizaciju banaka, a pitanje zaštite budžeta od scenarija viđenih u Agrobanci i RBV treba da bude prioritetno - navodi on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke banka bankarsko tržište Srbija domaće banke prodaja banke državne banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana