Tekst objavljen: 14.05.2013 12:30        


Uskoro bi na ovo tržište mogli da dođu novi igrači iz Nemačke u trgovini, u elektronskoj, tekstilnoj i auto-industriji, a vlada interesovanje i za IT usluge. S druge strane, privatizacija velikih državnih preduzeća kao što su Telekom ili EPS je za sada nepoznanica i ujedno političko pitanje - kaže Mihael Šmit.

Za Nemačku prodaja EPS i Telekoma pitanje politike

Šmit, direktor delegacije nemačke privrede u Srbiji, kaže da uslovi za investiranje u Srbiji u nedavnoj anketi među članovima Nemačko-srpskog privrednog udruženja i bez „datuma” pozitivno ocenjeni jer čak 88 odsto preduzeća tvrdi da bi ponovo i u ovakvim uslovima ovde ulagalo.

- Bez jasne EU agende, spolja posmatrano je Srbija kao privredna lokacija manje interesantna za strane investitore. Kroz početak pregovora o članstvu, Srbija može značajno da poboljša svoj imidž i direktno profitira jer i dalje postoji veliki potencijal za nove investicije - zaključuje Šmit.

- Povećanje cene struje bi trebalo da se ostvaruje planski i postepeno. Poređenja radi, u Nemačkoj industrija kroz umanjenu cenu struje dobija podršku države, dok građani finansiraju prelazak na obnovljive izvore. Ovde je suprotno, građani i dalje plaćaju veoma nisku cenu, što sprečava modernizaciju privrede - komentariše Šmit raskid ugovora nemačkog Mesera sa EPS o snabdevanju strujom.

U prošloj godini Nemačka je bila najvažniji partner Srbije u spoljnoj trgovini. Razmena u prošloj godini je dostigla 2,5 milijardi evra. Tako je dostignut rezultat iz perioda pre krize.

- Rast izvoza Srbije vezan je isključivo za poslovne aktivnosti nemačkih i drugih međunarodnih investitora. U prvim mesecima 2013, deset najvećih izvoznika iz Srbije su međunarodne kompanije, od čega su čak sedam ćerke-firme nemačkih preduzeća - kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka ekonomija Srbija privatizacije privatizacija Elektroprivreda Srbije EPS Telekom Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana