Tekst objavljen: 13.12.2012 16:10        


Ruske banke prate investicije te zemlje, pa se u budućnosti može očekivati njihovo značajnije prisustvo i na tržištu Srbije. To će povećati konkurenciju u srpskom bankarskom sektoru i u perspektivi može dovesti do snižavanja kamatnih stopa na kredite.

Zapadne odlaze, ruske banke "osvajaju" Srbiju (Peruanec/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić kaže da ruska Sberbanka već godinama ima strategiju širenja na zemlje sa tržištima u razvoju u koje spada i Srbija, i koristi globalnu finansijsku krizu kao povoljan ambijent, jer ima veliki kapital.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić napomenuo je da bi osnovni motiv ulaska ruskih banaka na srpsko tržište mogle biti još uvek dosta visoke profitne stope, koje se ostvaruju u Srbiji u odnosu na druga tržišta.
- U tom smislu, mislim da je njihova kupovina Folksbanke samo jedan od elemenata te strategije koju oni i operacionalizuju - naglasio je on i izrazio očekivanje da će Sberbanka na tržištu Srbije nastupiti još agresivnije.

Podsetivši da ruska VTB banka neformalno izražava spremnost da eventualno kupi Privrednu banku Beograd, Đukić je ocenio da ona verovatno sledi sličnu logiku, ali da "ta dva igrača ne treba porediti i da strateške interese, kad je reč o ruskoj državi, apsolutno sprovodi Sberbanka".

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ocenio je da ruske banke preuzimaju deo upražnjenog prostora koji je oslobodjen manjom zainteresovanosću banaka sa zapada.

- Banke sa zapada koje su u velikim finansijskim problemima, pre svega zbog zaduženosti svojih zemalja i recesije u evrozoni, manje su zainteresovane, a neke se čak i povlače iz ove regije - naveo je Nikolić.

Kako je naveo Nikolić, očekuje se da ruske banke budu prisutnije, jer imamo interes Rusije da transakcije koje njihove firme obavljaju ovde ili u nekoj drugoj zemlji, obavljaju preko njihovih banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke rusija partnerstvo sa Rusima vtb banka Sberbank Srbija ekonomska kriza bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana