Tekst objavljen: 14.02.2013 10:40        


Odluku da, ipak, potraže pomoć na birou rada prošle godine donelo je čak 242.060 građana koji su rešili da se prvi put jave ovoj službi, iako su bez posla bili godinama. Tako je, među 478.265 novoprijavljenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, ta rupa ”neaktivnih” postala ubedljivo - najbrojnija.

Zbog krize navala nezaposlenih na šaltere biroa

U NSZ kažu da je sve dublja kriza danas najubedljiviji razlog zbog kojeg su se mnogi predomislili i rešili da se prijave na njihov spisak, u nadi da će doći do posla.

Ipak, da sve veći broj ”povratnika” zapravo ne dokazuje vraćanje poverenja u državu već hvatanje za slamku spasa, smatraju u Asocijaciji nezaposlenih Srbije. - Prijavljivanje na tržište rada je besplatno, pa mnogi računaju da nemaju šta da izgube, ali istovremeno nemaju ni prevelikih očekivanja - kaže Ivan Vujović iz ove Asocijacije. - Previše je građana koji godinama ne zarađuju platu, žive u siromaštvu i vide kako je do posla sve teže doći.
- Činjenica je da su mnogi nezaposleni godinama izbegavali da zatraže posredovanje pri zapošljavanju, jer su zarađivali u ”sivoj ekonomiji” ili nisu verovali da će ovim putem doći do radnog mesta. Sada su, međutim, odlučniji u nameri da uzmu aktivno učešće u traženju posla, jer shvataju da je to najbolji način da do njega i dođu - objašnjava Srđan Andrijanić iz NSZ.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje dodaju da se starom spisku nezaposlenih, ”nasleđenom” iz 2011. godine - osim građana koji su odlučili da se (re)aktiviraju - pridružilo i 189.543 onih koji su ostali bez posla i 40.811 srednjoškolaca i studenata koji su upravo završili svoje obrazovanje.

I u Republičkom zavodu za statistiku zapažaju da je u moru nezaposlenih značajan broj onih koji već godinama ”miruju” i ne traže posao uz pomoć državnih službi, iako im je preko potreban.

Tako se, prema njihovim podacima, 3.327 nezaposlenih ne javlja na biro, jer se nada da će se vratiti na svoj stari posao, 59.220 se u međuvremenu ozbiljno razbolelo, 22.623 je odlučilo da se brine o deci ili nesposobnim članovima porodice, a čak 49.755 je sasvim izgubilo nadu da će posao uopšte naći pa su ”digli ruke”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija traženje posla ekonomska kriza nacionalna služba za zapošljavanje NZS nezaposlenost biro za nezaposlene nezaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana