Tekst objavljen: 29.10.2012 17:38        


Srbija je za poslednjih nekoliko godina ostala bez tri milijarde dolara investicija zbog - nerešenih propisa u zemlji. Stručnjaci smatraju da niži porez na profit od 15 odsto, koji bi mogao da privuče ulagače, gubi na značaju zbog brojnih skrivenih dažbina i čekanja na dozvole, koja opterećuju budžet za započinjanje posla u Srbiji.

Zbog nemara Srbija ostala bez tri milijarde dolara

Kada su nam investitori „okrenuli leđa“ ove godine smo izgubili i do osam odsto bruto domaćeg proizvoda.

Podaci Svetske banke govore o tome da je Srbija na 175. mestu u svetu kada je reč o dobijanju građevinskih dozvola. Kako bi građani dobili dozvolu, potrebno je da izdvoje 278 dana. Prema istom istraživanju, zauzeli smo 104. mesto po trajanju sudskih procesa - 636 dana.
U Srbiju je ove godine stiglo 400 miliona evra stranih investicija za prvih šest meseci, ali to je osetno manje od kapitala koji je povučen iz zemlje. U „minusu“ smo 200 miliona evra. Privrednici smatraju da je uzrok za ove loše rezultate - predugo čekanje u redovima i plaćanje nameta, zbog kojih investitori odustaju ili stopiraju planirani biznis.

- Neophodno je da vlada nastavi da radi na „seči“ nepotrebnih propisa jer je to mera koja ne zahteva dodatna sredstva iz budžeta, a donela bi ogromne koristi privredi - kaže predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ Branislav Grujić.

- Između 2,5 i tri milijarde dolara investicija u Srbiji stoji nezapočeto zbog nerešenih propisa u zemlji.

Iako je pozdravljena mera za ukidanje 128 parafiskalnih nameta u našoj zemlji, privrednike najviše brine kada će biti ukinute dodatne prepreke za poslovanje, posebno pravosudni sistem koji ih usporava.

- Za čak 28 različitih procesa do građevinske dozvole, neophodno je da obiđe 19 institucija i u svakoj plati dodatna taksa - kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija investicije strane investicije Branislav Grujić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana