Tekst objavljen: 16.04.2013 9:30        


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će jedna peć u Železari Smederevo biti upaljena za nedelju dana, u sledeći ponedeljak, da će se 5.000 radnika vratiti na posao i da je ugovorena prodaja kompletne proizvodnje.

Železara kreće za nedelju dana, radnici se vraćaju

- Neće država uvek voditi železaru. Ovo smo uradili iz prinude, da bismo ljude vratili na posao, i da bismo našli strateškog partnera za železaru - kazao je Dinkić.

On je rekao da su u toku pregovori sa jednom velikom evropskom kompanijom, "strateški većom od ruskog Uralvagonzavoda", koji je odustao od Smedereva. Iz ruske kompanije jesu javno dolazile izjave da su zainteresovani za Železaru, ali se na kraju nisu javili na tender.

Prema njegovim rečima, kompletna prodaja je već ugovorena, i u Smederevu se očekuje proizvodnja 70.000 tona čelika mesečno. Prema onima što smo proračunali, gubitak će maksimalno iznositi 20 miliona evra, kaže Dinkić.

Ministar kaže i da je trenutno najgore doba za industriju čelika. On, međutim, navodi da je ta industrija ciklično, i da iako je sada na dnu, za nekoliko godina će opet ići gore.

Dinkić kaže i da su rukovodstvu Železare smanjene plate, da su radnicima ograničene zarade, a da država traži strateškog partnera koji bi investirao u linije koju su isplativije, poput limova za autoindustriju za koje je, kako kaže, Fijat pokazao veliko interesovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija Mlađan Dinkić industrija železara smederevo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana