Tekst objavljen: 13.03.2013 10:10        


Stručnjaci Ekonomskog instituta loše ocenjuju vladinu ideju da pokrene proizvodnju čelika u Smederevu, budući da, kako kažu, Železara domaće potrebe za čelikom podmiri za samo mesec dana rada.

Železara se ne isplati, niti će spasiti Smederevo

- Vi morate imati dobar plasman tog proizvoda i Amerikanci su na svakoj toni gubili 100 dolara, sad se situacija još pogoršala, smederevski čelik će praviti gubitke 120 dolara po toni. Vi samo pravite sve veće troškove - kaže ekonomista Mahmut Bušatlija.

Stojan Stamenković kaže da će izdaci za održavanje železare biti više nego dvostruko veći nego što bi bili za 60 odsto zarade koje su se isplaćivale.

- Postavlja se pitanje nije li bio bolje da se polako krenulo u to da se ljudi prekvalifikuju da idu u neku drugu proizvodnju, jer Smederevo se neće spasiti ovim putem - kaže Stamenković.

Gubitke je imala i jedna velika kompanija kao što je „Ju-es stil“ koja je imala svoje tržište. Za srpske potrebe je dovoljna jednomesečna proizvodnja. Ta Železara je svega nekoliko godina pozitivno poslovala dok je tu bio „Ju-es stil“ i pre nego što je pala tražnja za čelikom.

Ekonomistima nije jasno ni gde bi država našla bar 100 miliona evra neophodnih za pokretanje proizvodnje u Želelezari. I ovako će, kažu, minus u državnoj kasi biti bar 25 milijardi dinara veći nego što je predviđeno budžetom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    dragan 13.03.2013 13:43

    i oni ne doprinose nesto drzavi ovi vajni strucnjaci.kada smo bili najveci izvoznici u zemlji svi su trcali da se slikaju a sada kada treba da se pomogne oni je sahranjuju.da ce bog da budemo ponovo izvoznici.manite se vise tih aniliticara vajnih neka odu malo na neki duzi odmor bice im bolje

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
železara smederevo smederevo industrija fabrika fabrike propala preduzeća Srbija kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana