Tekst objavljen: 08.03.2013 10:10        


Jaz u zaradama između žena i muškaraca u Evropskoj uniji iznosi 16,2 odsto u prilog muškaraca što znači da žene godišnje 59 dana rade besplatno. Drugim rečima, žene treba da rade 59 dana više od muškaraca da bi se prosečne plate izjednačile.

Žene u EU rade 59 dana besplatno, u Srbiji 40 dana

Istovremeno, jaz u zaradama između žena i muškaraca u Srbiji na osnovu proseka plata je 3,3 odsto u prilog muškaraca što u praksi znači da na 100 dinara po času rada koje zaradi muškarac u Srbiji žena zaradi 96,7 dinara.

Međutim, kada se porede zarade žena i muškarca sa istim obrazovanjem i radnim iskustvom, taj jaz u Srbiji raste na 11 odsto, suprotno tendenciji u razvijenim privredama. Preračunato u dane, žene treba da rade 40 dana više od muškaraca da bi se prosečne plate izjednačile

Takođe, u Srbiji je visoka stopa nezaposlenosti među manje obrazovanim ženama što znači da se u stvari porede obrazovanije žene sa muškarcima među kojima ima puno niskokvalifikovanih.

Istraživanje Eurostata iz 2010. godine je pokazalo da je najveći jaz u Austriji (24 odsto) i Estoniji (27,7 odsto), a najmanji u Sloveniji (0,9 procenata).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslovne žene žene poslovna žena žena posao karijera Srbija EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana