Tekst objavljen: 24.05.2013 8:50        


Žene su u odnosu na muškarce u proseku obrazovanije, imaju više radnog iskustva, a postaju članice odbora u kasnijim godinama života, prema istraživanju Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svetske banke.

Žene u proseku obrazovanije od muškaraca

Izveštaj, pod nazivom "Žene u odborima u BiH, Makedoniji i Srbiji", rezultat je četvoromesečnog istraživanja sprovedenog sa ciljem prikupljanja informacija o zastupljenosti žena u upravnim i nadzornim odborima, navodi se u saopštenju.

- Važno je istaći da i muškarci i žene veruju da su žene preciznije, bolje pripremljene za sastanke, fokusiranije na dnevni red, uravnoteženije u analizi upravljanja rizicima, spremnije za kompromise i bolje razumeju interese različitih zainteresovanih strana - kazala je šef kancelarije IFC-a u Bosni i Hercegovini, Lada Buševac.

Ona je istakla da je "75 odsto žena i 59 odsto muškaraca iz regiona saglasno da trenutne politike ljudskih resursa ne podržavaju žene u njihovim ambicijama u vezi s karijerom".

Buševac je dodala da "60 odsto ispitanih žena i 47 odsto muškaraca smatra da su same žene u najboljoj poziciji da povećaju mogućnosti koleginicama koje žele da postanu članice odbora".

Istraživanje je pokazalo da su tri najveće prepreke većoj zastupljenosti žena u odborima - sindrom dvostrukog tereta, slaba samopromocija i korporativni model "bilo kad, bilo gde".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
žena poslovna žena žene poslovne žene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana