Tekst objavljen: 05.06.2013 11:50        


Slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan je u vladi premijerke Alenke Bratušek najveći protivnik prodaje Merkatora hrvatskom Agrokoru.

Židan: Hrvati "neprijateljski" preuzimaju Merkator

On kaže da bi moguće preuzimanje te velike slovenačke kompanije, sa 12.000 zaposlenih, zbog njene uloge za slovenačke dobavljače u agroindustriji, od strane Agrokora, koji je Merkatorov konkurent, bilo "neprijateljski čin".

Židan se protivio prodaji Mercatora i 2011. godine, kada je u tadašnjoj vladi premijera Boruta Pahora, takođe, bio ministar poljoprivrede.

Tada je Agrokor u neobavezujućoj ponudi za Merkatorovu deonicu dao cenu od 221 evra, ali se kasnije povukao jer su politički pritisci protiv prodaje bili preveliki.

- Stalo mi je do Merkatora i njegovih 12.000 zaposlenih, te za njegove dobavljače - rekao je Židan, odbacujući kao neprimerene diskvalifikacije ocene nekih neoliberalnih ekonomista da su političari mešanjem u prodajni proces Merkatora oborili njegovu cenu na polovinu, pa ovogodišnja Agrokorova ponuda navodno iznosi samo 110 evra za deonicu, dok je kotacija deonice na berzi još niža i trenutno se kreće oko 90 evra.

Židan je rekao da je u Sloveniji i bez prodaje Merkatora previše "žalosnih priča" u kojima su se velike firme prodavale, a onda propadale i da bi želeo da Merkator jednom dobije strateškog vlasnika s novcem i vlasničku strukturu koja bi bila stabilna, a ne da se za Sloveniju tako važna firma "prodaje svake godine" zbog problema pojedinih vlasnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovinski lanci trgovinski lanac mercator merkator Agrokor Hrvatska slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana