Tekst objavljen: 17.10.2012 11:24        


Nekadašnji prvak Evrope nalazi se na korak od stečaja. Dugovanja Crvene zvezde, za koja se do sada spekulisalo da iznose nešto više od 30 miliona evra, dostigla su brojku od preko 60 miliona, saznaje Blic.

Zvezda pred stečajem: Dug čak 62,4 miliona evra

Isti izvor navodi da se zbirna dugovanja kluba sa "Marakane" povećavaju iz meseca u mesec zbog kamata, kao i da se dugovi mogu podeliti u tri kategorije - stari, aktuelni i novi.

Stari dugovi iznose 28,95 miliona evra, aktuelni 23,5, odnosno novi 10 miliona evra.

Jedna od mogućnosti je svakako prodaja igrača, ali Zvezda u ovom trenutku nema tim vredan ni trećinu svote koja se pominje kao stvaran iznos duga. Jedan od prvih koji bi mogli da odu je Nikola Maksimović, za koga je navodno menadžer Pini Zahavi već dao "kaparu".
U stare dugove, spadaju obaveze prema javnim ustanovama, dobavljačima, sadašnjim i bivšim igračima, radnoj zajednici, drugim klubovima i menadžerima.

Aktuelni obuhvataju dug prema Agrobanci (11,5 miliona), Marfin banci (sedam miliona), Poštanskoj štedionici (dva i po miliona) i Poreskoj upravi (dva i po miliona).

Konačno, novi dugovi (krediti) su prema OTP banci (četiri miliona), Unikredit banci (pet miliona).

Tu je i pozajmica od kontroverznog menadžera Faljija Ramadanija, koji je Zvezdi pozajmio 700.000 evra, a prema dogovoru sa upravom biće mu vraćeno milion, što znači da će crveno-beli na ime kamate dati 300.000 evra.

Stečajni postupak može da pokrene bilo koji poverilac, bez obzira na visinu dugovanja, podnošenjem zahteva za pokretanje stečajnog postupka. Sud na osnovu zahteva pokreće postupak i utvrđuje da li postoje opravdani razlozi za uvođenje stečaja.
Blic dalje piše da je sve navedeno dokaz da je klub već u predstečajnom stanju, a razlog za to je prezaduženost, odnosno trajna nesposobnost plaćanja.

Aktuelna uprava Zvezde nije uspela da smanji dugove, već ih je naprotiv udvostručila, pa je jasno da se na "Marakani" sprema kompletna reorganizacija, odnosno odlazak aktuelnog rukovodstva.

Ipak, jasno je da bez pomoći države Crvena zvezda ne može da se izvuče iz ove situacije, ali kada se u obzir uzme generalna finansijska situacija u zemlji, jasno je da rešenja nema na vidiku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
crvena zvezda fudbalski klub fudbal stečaj dugovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana