Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 05.05.2019 9:00        


Od kako je počela podela dividendi aerodroma "Nikola Tesla", redakciji Kamatice se javio veliki broj naših sugrađana koji nisu mogli da podignu novac.

Besplatne akcije: Ovo su najčešći problemi koje su građani imali prethodnih dana

U želji da pomognemo svima koji su se susreli sa nekim problemom oko podizanja novca od akcija, kontaktirali smo stručnjaka u oblasti berzanskog poslovanja. Na pitanja naših čitalaca odgovorio je Nenad Gujaničić, broker iz investicionog društva Momentum securities.

Saznao sam da je račun u banci na koji sam prijavio da želim da primam novac od akcija u međuvremenu ugašen. Da li i dalje mogu da podignem novac?

U slučaju da je banka zadržala novac na privremenom računu, klijent treba samo da otvori novi račun gde će biti preusmerena sredstva.

Ako je novac vraćen, u slučaju da je akcionar dobio akcije po osnovu zakona o pravu na besplatne akcije, on se nalazi u Poštanskoj štedionici. Ako je, pak, sticao akcije preko berze, onda će novac biti vraćen korporativnog agentu Aerodroma, Komercijalnoj banci, i tamo bi građani trebalo da se obrate za podizanje novca.

Gde mogu da saznam da li posedujem akcije?

Servisne informacije, kao što su cena akcija, da li posedujete akcije i slično mogu dobiti na svakom šalteru pošte u Srbiji.

Ukoliko u pošti nemaju odgovor, kome još mogu da se obratim?

Za sva pitanja u vezi sa besplatnim akcijama nadležna je Poštanska štedionica odnosno njihovo brokersko odeljenje. Ako imate, njima možete postaviti neko "teže", tj. kompleksnije pitanje o akcijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nisam se upisao za besplatne akcije kada je bio rok. Da li i dalje mogu da steknem pravo na akcije?


Svako ko nije ispoštovao rok za upis besplatnih akcija, bez obzira koji su bili razlozi, ne može da ostvari to pravo.

Nadamo se da smo vam pomogli da rešite nedoumice vezane za podelu akcija. Podsećamo, građani treba da podignu novac na šalteru preduzeća "Pošta Srbije", uz obavezno pokazivanje lične karte. Novac od akcija možete dobiti samo ako prodate deonice i to se takođe vrši u "Pošti" davanjem naloga za prodaju. Upis akcija 2008. godine trajao je šest meseci, a pravo na njih ostvarilo je oko četiri miliona građana.

5 komentara

 1. User image
  sreten 28.06.2019 19:32

  JA NIGDE NISAM UPISAO BESPLATNE AKCIJE NITI MOJA SUPRUGA NITI SMO NIKAD OBAVESTENI VALJDA I MI IMAMO PRAVO NA BESPLATNE AKCIJE SRETEN STOJANOVIĆ I VERICA POZDRAV

 2. User image
  Jelena Todorović 09.08.2019 7:52

  Posedujem potvrdu da imam pravo na akcije i potvrdu o akcijama NIS-a. Kad god sam čula da se isplaćuju dividende, dobila sam informaciju na šalteru pošte, da nemam isplatu. Tek nedavno, šalterska službenica mi je rekla da u evidenciji stoji da sam se odrekla besplatnih akcija, što nije tačno. Kako vidim, Agencija za privatizaciju je ukinuta. Kome da se obratim za svoja prava?

 3. User image
  Kamatica tim 09.08.2019 8:27

  Poštovana Jelena,

  Savetujemo da se, kao što je navedeno u tekstu iznad, obratite brokerskom odeljenju Poštanske štedionice. Oni su zaduženi za sva kompleksnija pitanja kada su akcije u pitanju.

  Poštovani Sreten,

  Nažalost, svi koji se nisu prijavili za besplatne akcije na vreme tokom 2008. godine, više nema pravo da to uradi i ne može naknadno da se prijavi.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

 4. User image
  Bojana 24.07.2021 22:10

  Upisana za akcije ,nikad nisam dobila nista zato sto nisam glasala te godine,a upisana u biracki spisak!kome se obratiti?

 5. User image
  Vesna 25.08.2021 18:47

  Zanima me moj status oko deonica nešto sam dizala pa da proverim na koji način.. hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
često postavljena pitanja novac od dividende novac od akcija akcije aerodroma akcije broker Nenad Gujaničić pitanja i odgovori problemi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana