Tekst objavljen: 13.07.2022 13:15        


Nakon sedam godina najava i odlaganja auto-put Bar-Boljane je konačno funkcionalan

Crna Gora danas otvara autoput i ovo je sve što treba da znate o njemu

Danas, na dan državnosti Crne Gore, u rad je puštena prioritetna deonica od Smokovca do Mateševa, a policija je već objavila pravila kojih će morati da se pridržavaju svi koji saobraćaju ovom putanju.

Kako prenose Vijesti, vozač moraju da se kreću krajnjom desnom saobraćajnom trakom, osim ako je zauzeta vozilima, koja se kreću manjom brzinom.

Takođe, crnogorska policija napravila je plan prema kojem će saobraćajne ekipe automobilima, motorima i “presretačima” biti danonoćno u patrolama na autoputu od Smokovca do Mateševa.

Takođe se zabranjuje vožnja vozila, čija je brzina manja od 50 km/h.

”Na auto-putu, vozač može da se uključi odnosno isključi samo prilaznim putem, namenjenim za uključenje odnosno isključenje sa auto-puta. Vozač prilikom isključenja dužan je da vozilom blagovremeno zauzme položaj na krajnjoj desnoj saobraćajnoj traci i da što pre pređe na saobraćajnu traku za isključenje. Na auto-putu, vozač se mora kretati krajnjom desnom saobraćajnom trakom, osim ako je zauzeta vozilima, koja se kreću manjom brzinom. Saobraćajnom trakom za prinudno zaustavljanje vozila zabranjeno je kretanje vozila”, navodi policija.

Vozači teretnjaka, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kilograma i skupova vozila čija je dužina veća od sedam metara, mogu koristiti samo dvije saobraćajne trake uz desnu ivicu kolovoza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


”U slučaju zastoja na auto-putu, na kojem ne postoji saobraćajna traka za prinudno zaustavljanje vozači su dužni da ostave slobodan prostor za prolaz vozila pod pratnjom i vozila sa prvenstvom prolaza, tako što će vozači u desnoj saobraćajnoj traci zauzeti položaj uz desnu ivicu, a vozači u levoj saobraćajnoj traci zauzeti položaj uz levu ivicu saobraćajne trake. Na autoputu vozač ne sme da zaustavlja i parkira vozilo, osim na mestima koja su za to posebno obeležena. Vozač ne sme vršiti polukružno okretanje niti da se kreće unazad”, navodi policija.

Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu ili drugog razloga prinuđen da se na kolovozu dužan je da to uradi u traci za za prinudno zaustavljanje i da preduzme mjere da vozilo što pre ukloni sa kolovoza.

”A ako nema trake za prinudno zaustavljanje, dužan je vozilo obeleži sigurnosnim trouglom na udaljenosti ne manjoj od 50 metara i obavezno upaljenim svim pokazivačima pravca. Ukoliko se vozač nalazi van svog vozila na kolovozu obavezno mora da nosi prsluk sa reflektujućim osobinama. Zabranjeno je vučenje neispravnog vozila, osim ako je razlog za vuču nastao za vreme kretanja na auto-putu. Tada je vuča dozvoljena do prvog isključenja sa auto-puta. Pešak ne sme stupiti ni kretati se po kolovozu auto-puta”, navodi UP.

Inače, prvi crnogorski autoput olakšaće putovanje do mora svim crnogorskim vozačima, ali i turistima koji se odluče da leto provedu na crnogorskom primorju. Deonica Smokovac-Mataševo dugačka je 41 kilometar, i osim toga što će olakšati putovanje i omogućiti brži dolazak do mora, učiniće ga i mnogo bezbednijim, jer ova deonica zamenjuje „najcrnju“ saobraćajnu tačku u ovoj državi – kanjon Morače.

Ko ide ka moru uključivaće se na autoput kod Kolašina, tačnije u Mateševu i ići do Smokovca u blizini Podgorice odakle će ustaljenom trasom nastavljati ka moru u zavisnosti od destinacije.

Ono što je najbitnije da je za tu deonicu autoputa Kolašin-Podgorica projektovana brzina 100 kilometara na sat pa će se prelaziti za svega 25 minuta umesto sadašnjih sat i po.

Inače, na trasi te deonice izgrađeno je 20 mostova ukupne dužine oko 6,09 kilometra, 16 dvocevnih tunela ukupne dužine 17,74 kilometra, a otvorena trasa je projektovana na dužini od oko 17,17 kilometara.

Zanimljivo da se autoput proteže na različitim nadmorskim visinama pa tako sa 63 metra kod Smokovca dolazi do iznad 1.100 metara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
odlazak na more letovanje 13 jul otvaranje autoputa smokovac mateševo autoput Crna Gora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana