Tekst objavljen: 09.05.2015 10:00        


Minus po tekućem računu, ili kako se još naziva – dozvoljeni minus, pozajmica po tekućem računu, dozvoljeno prekoračenje i sl., je jedan od vidova kreditiranja građana od strane banke. 

Čuvajte se zamke minusa po tekućem računu

Kako se odobrava dozvoljeni minus?

Minusi po tekućem računu se odobravaju na osnovu redovnih mesečnih primanja, najčešće u visini mesečne zarade. Zavisno od paketa koje nude banke, moguće su i varijante dozvoljenog prekoračenja u visini dve, tri, pa i šest mesečnih zarada.

Većina banaka odobrava minuse po tekućem računu „po automatizmu“, nakon prve primljene mesečne zarade. Neke banke naplaćuju jednokratnu naknadu za odobrenje dozvoljenog prekoračenja, tako da je potrebno obratiti pažnju i na cenu ove usluge, ukoliko je Vaša banka primenjuje.

Prema regulativi Narodne banke Srbije, dozvoljeni minus se odobrava u vremenskom periodu od maksimalno 12 meseci. Nakon isteka odobrenog minusa u tom vremenskom periodu, klijent banke je dužan da obezbedi pozitivan saldo na računu bar jedan dan, kako bi ostvario pravo na obnovu ovog vida kreditiranja u istom vremenskom periodu.

Koliko košta korišćenje minusa po tekućem računu?

Minus po tekućem računu je najskuplji vid kreditiranja građana, te je neophodno da ukoliko ga koristite, činite to sa velikom opreznošću i sa dobrim poznavanjem troškova ovakvog načina kreditiranja.

Prvo pitanje koje treba postaviti službenicima banke je da li se plaća naknada za odobravanje dozvoljenog minusa? Ova naknada se kreće do nekoliko stotina dinara u nekim bankama, dok je u većini banaka ovakva naknada ne naplaćuje.

Detaljno se raspitajte u svojoj banci o efektivnoj kamatnoj stopi na korišćenje minusa po tekućem računu i ne ustručavajte se da promenite banku ukoliko je efektivna kamatna stopa za korišćenje minusa niža u drugim bankama.

Imajte u vidu da se kamata na korišćeni dozvoljeni minus obračunava na dnevnom nivou i da Vam je u interesu da što kraće koristite minus. Svaki svoj prihod koristite za pokrivanje iskorišćenog dozvoljenog minusa, jer ćete značajno smanjiti troškove kamate.

Trudite se da nikada ne koristite maksimalno odobreni iznos dozvoljenog minusa. Vrlo lako se može desiti da pri mesečnom obračunu kamate nemate dovoljno sredstava da bar delimično pokrijete iskorišćeni minus.

U tom slučaju ulazite u takozvani „nedozvoljeni minus“, koji sa sobom vuče efektivne kamatne stope i preko 100% na godišnjem nivou. Ukoliko uđete u zonu nedozvoljenog minusa, može se desiti da Vam banka u trenutku kada treba obnoviti pravo na dozvoljeni minus, isti ne odobri.

Kada i kako koristiti dozvoljeni minus?

Dozvoljeni minus po tekućem računu koristite samo kada Vam je to zaista neophodno. Nikada dozvoljeni minus nemojte koristiti kao dugoročni vid kreditiranja. On služi premošćavanju kratkotrajnom nedostatku novca (nekoliko dana).U tom smislu, vrlo je koristan u slučajevima kada kasni isplata zarade, kod vanrednih troškova koji se moraju odmah platiti i sl.

Vrlo je bitno da obratite pažnju i na sledeće: često će Vam službenici banke reći ili ekran bankomata prikazati „raspoloživo stanje na računu“. Ovo stanje predstavlja zbir Vašeg pozitivnog stanja na računu i dozvoljenog minusa. Zbog toga vodite računa da ne uđete u dozvoljeni minus misleći da samo trošite pozitivan saldo Vašeg računa.

I nikako ne zaboravite: kada god ste u mogućnosti, svojim prihodima podmirite delimično ili u potpunosti iskorišćeni dozvoljeni minus, kako biste plaćali što nižu kamatu za korišćenje istog! Kamata se obračunava dnevno!

Prednosti dozvoljenog minusa nad ostalim vrstama kreditiranja

Za razliku od klasičnih kredita, ovo je dinamični model kreditiranja: on je uvek raspoloživ i uvek ga je moguće podmiriti, bez naknada prevremenih otplata i posebnih procedura odobravanja.

U odnosu na kreditne i charge kartice, minus po tekućem računu Vas ne obavezuje da svakog meseca isplatite deo duga, ali Vas i ne ograničava da ne možete podmiriti Veći deo duga od pripadajućeg za taj mesec. Kod većine banaka, minus po tekućem računu sem kamate nema dodatnih troškova (kao što su članarina, izrada i sl. kod kartica).

U odnosu na sve ostale vidove kreditiranja, uključujući klasične kredite i kartice, minus po tekućem računu zahteva najmanju administrativnu proceduru kako kod aktiviranja, tako i kod ukidanja.

Opasnosti kod korišćenja minusa po tekućem računu

Vrlo je bitno da se raspitate kod nekoliko banaka o ceni korišćenja minusa po tekućem računu i o pratećim naknadama banke. Razlike između pojedinih banaka mogu biti velike, tako da treba izabrati najbolju opciju za Vas, bez prenagljivanja i žurbe. Pre izbora banke u kojoj ćete koristiti dozvoljeno prekoračenje, dobro uporedite troškove koje ćete imati!

Jedna od najvećih opasnosti kod korišćenja dozvoljenog prekoračenja je „konstantno korišćenje minusa“. Najvažnije je da znate da je ovo vid kreditiranja koji se koristi samo u kratkom periodu. Svako duže korišćenje minusa Vas može puno koštati.

Nikada ne ulazite u dozvoljeni minus do gornje granice! Ovde leži opasnost da uđete u zonu nedozvoljenog minusa i plaćate duplo veće kamate!

Ukoliko nemate mogućnost da izmirite obaveze po dozvoljenom minusu, razmislite o uzimanju kredita za refinansiranje ovakve vrste dugova. Kamate kod ovakvih kredita su drastično niže i ponekad mogu predstavljati jedino rešenje za Vas.

14 komentara

 1. User image
  dragoslava somborac 06.09.2015 18:48

  Devizni iznos je stigao na račun majke a isti je potrebno preneti na devizni račun ćerke.Molim odgovor da li je potreban neki dokument kao osnov za transakciju prenosa i ako jeste koji? Hvala.

 2. User image
  aca 17.04.2016 17:05

  IZVORKAMATICA

  Tekst objavljen: 09.05.2015 10:00  Minus po tekućem računu, ili kako se još naziva – dozvoljeni minus, pozajmica po tekućem računu, dozvoljeno prekoračenje i sl., je jedan od vidova kreditiranja građana od strane banke.  Kako se odobrava dozvoljeni minus?

  Minusi po tekućem računu se odobravaju na osnovu redovnih mesečnih primanja, najčešće u visini mesečne zarade. Zavisno od paketa koje nude banke, moguće su i varijante dozvoljenog prekoračenja u visini dve, tri, pa i šest mesečnih zarada. 3. User image
  Zdravko 29.01.2017 23:27

  Sta se desava ako nemate dovoljno srestava za mesecnu kamatu za dozvoljeni minus , da kasni srestvo recimo 2 nedelje?

 4. User image
  Antonic Milinka 24.02.2017 0:24

  Postovani,

  Da li banka može da vam prvo da nekoliko čekova i predloži da kad vam legne plate dođete po još. A kada sam to uradila rečeno mi je da je internim aktom Banke regulisano da moram imati dozvoljeni minus (koji ja ne želim) da bih dobila čekove!!!?
  Da li je ovo nepošteno poslovanje tj obmanjivačko?

 5. User image
  Aca 11.11.2017 16:01

  Potrosio sam sredstva sa tekuceg racuna ali iako imam dozvoljeni minus nemogu nista da podignem.Non stop mi na bankomatu ili aparatu kaze da nemam stedsta na racunu.Sta je upitanju?

 6. User image
  Dragoslav 02.06.2018 16:58

  Planiram da podignem laki kes kredit sa otplatom na 12 meseci a za 4 meseca mi istice pravo na dozvoljeni minus koji bi najverovatnije produzio.Moje pitanje glasi da li ce mi novac od duga na dozvoljeni minus preci ili bilo kako uticati na otplatu kredita ili visinu rate.Hvala unapred na odgovoru.

 7. User image
  Danijela 12.07.2018 17:57

  Otvorila sam dozvoljeni minus pre mesec dana u iznosu plate ipo60000din na dve godine da li mogu da ga zatvorim .

 8. User image
  Andjelka 28.07.2018 17:32

  Da li mogu da isplatim dozvoljeni minus pre isteka i koji su troskovi?

 9. User image
  Stjepan 19.09.2018 9:01

  dali netko zna dali je moguće podići gotovinu na osnovu dozvoljenog minusa

 10. User image
  Maja 03.01.2019 12:51

  Postovani, interesuje me ovako, podigla sam dozvoljeni minus 20.08.2018, na dve godine, u banci mi je receno da 20.08.2020 moram biti u plusu, to nije problem, nego sam cula da ja moram biti u plusu ne 2020-te, nego avgusta 2019-te. Molim Vas da mi to objasnite. Hvala.

 11. User image
  Milana 31.01.2019 8:27

  Postovani,
  Zelela bih da Vam postavim jedno pitanje.Zaposlena sam i imam ugovor na odredjeno.Zanima me da li dozvoljeni minus vazi godinu dana od datuma uzimanja ili dokle mi je overen ugovor.U pitanju je Banka Postanska Stedionic.
  Unapred hvala na odgovoru

 12. User image
  Boris 01.07.2019 10:36

  Molim objašnjenje : šta je RASPOLOŽIVO STANJE .

  Na bankomatu izvršim provjeru stanja i lijepo piše

  stanje računa --------
  raspoloživo stanje -------

  Inače nemam dozvoljeni minus, na svoj zahtjev već godinama.

  HVALA.

 13. User image
  Marko 20.12.2019 8:18

  Pozdrav,

  Mene isto interesuje šta je konkretno raspoloživo stanje? Imam situaciju da u banci imam i kreditnu karticu i dozvoljeni minus. Primetio sam da mi se raspoloživo stanje sa protekom vremena uvećava. Bio sam u minusu skoro do punog iznosa plate u jednom mesecu. Sada sam u plusu i gledam da poravnam račune. Kako se uopšte otplaćuje kamata na dozvoljeni minus?

  Hvala unapred,

  M. M.

 14. User image
  Ivana 18.05.2020 16:57

  Ugovor za dozvoljeni minus sam potpisala na dve godine,počevši od 3.jula 2018 do 3.jula 2020.Koristim ga u celokupnom iznosu, a pokrijem na mesečnom nivou kad legne plata. Naime, dozvoljeni minus mi je 27000 i ovoga puta uplaćeno je posle 45 dana 20000,što znači da je ostalo 7000 duga. Da li mogu da koristim pozajmicu, ili ne

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dozvoljeni minus bankarska tarifa nedozvoljeni minus kamate na minus klijenti banke klijent banke banke kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana