Tekst objavljen: 24.12.2021 14:00        


Mesari u Srbiji mesečno zarađuju kao menadžeri u firmama i do 120.000 dinara, ali uprkos odličnoj plati, ovaj posao niko ne želi da radi. Zbog toga su domaće kompanije prinuđene da zaposle mesare iz čak 6.600 kilometara udaljenog Bangladeša. Svega 200 đaka godišnje upiše se na smerove za mesare, ali je to nedovoljno da bi se pokrila domaća proizvodnja, upozoravaju stručnjaci

Da li biste radili posao sa platom i do 1.000 evra? U Srbiji nema ko da ga radi


Vlasnici mesnih industrija u velikom su problemu jer koliko god da povećavaju plate svojim radnicima uvek su u strahu da će dati otkaz. U jednoj fabrici kažu da dok budu imali mogućnosti, povećavaće plate mesarima, ali da to ne mogu činiti beskonačno.

"Pojedini radnici u ovoj industriji došli su na nivo plate koju imaju višepozicionirani zaposleni sa fakultetom. Reč je o specifičnoj proizvodnji, koja podrazumeva rokove, pa nije čudo što se u nedostatku radnika okrećemo uvozu iz drugih zemalja", rekli su iz fabrike.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije smatra da ćemo i u budućnosti morati da zapošljavamo radnike iz inostranstva.

"Prosto, kad radne snage nema dovoljno na tržištu, cena rada skače. Zato i ne čudi što su plate mesara dostigle i cifru od 120.000 dinara. Sve dok radnika ima malo, a za posao koji treba obaviti potrebno je mnogo više, plate tih radnika biće sve veće i veće. A evidentno je da nam mesara i te kako fali. Malo se dece školuje za taj posao, a tržištu je potrebno drastično više. I to ne samo u mesnoj industriji već i u samoposlugama i marketima. To nije problem samo u Srbiji. Mesara fali i u Evropi pa radnici mogu da biraju i idu tamo gde im nude najviše novca. Zato ćemo i biti prinuđeni da zapošljavamo sve više radnika sa Dalekog istoka, iz Turske...", istakao je Atanacković.

Na sajtu za oglašavanje poslova u prethodne tri godine traženo je čak oko 130 mesara. Miloš Turinski sa sajta "Infostud" istakao je da mesari, kao i veliki broj drugih zanatskih zanimanja, nedostaju već godinama unazad.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Jedan od razloga zašto su mesari deficitarno zanimanje jeste i nedovoljna zainteresovanost za školovanje ovih kadrova. Zatim i veliki broj stručnih kadrova otišao je u inostranstvo, a treći razlog su uslovi rada", napominje Turinski.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić istakao je da smer mesar u školama širom Srbije svake godine upisuje sve manje i manje đaka zbog čega i ne čudi što ih na tržištu rada nema dovoljno.

"Istina je da deca ne žele u mesare. Pa čak i mesari u marketima mesečno primaju oko 70.000-80.000 dinara. Uprkos tome, škole su prazne, veoma mali broj đaka upisuje ovaj smer, tek negde oko 200 na godišnjem nivou. To je zaista malo jer je potražnja ogromna. Nije popularno zanimanje, daleko od toga da je to lak posao, ali ipak savetujem đacima da dobro razmisle jer ih nakon školovanja čekaju siguran posao i dobra plata. Sva deca koja upišu bilo koje deficitarno zanimanje odmah nakon završetka škole bez problema nalaze posao", rekao je Antić.

U Srbiji poslodavci traže i konobare, kuvare, vozače i dostavljače. Već godinama unazad na listi deficitarnih, a veoma dobro plaćenih poslova nalaze se i zidari, tesari, parketari i zavarivači.

Antić kaže da su zbog nedostatka kadra u Srbiji poslodavci prinuđeni da zapošljavaju radnike iz Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i drugih država regiona.

"Deca ne žele da rade te poslove pa i ne upisuju ove smerove. A zidar danas može da zaradi dnevnicu i do 50 evra pa izračunajte koliko je to novca na mesečnom nivou. Odlično plaćen posao", naglasio je Antić.

1 komentar

 1. User image
  Slavka 29.12.2021 10:43

  Jao, jao
  Kao lekar, trebalo bi odmah da se prijavim.
  Hvala na informacijama
  Pozdrav

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mesare mesari posao u srbiji 1000 evra plata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana