Tekst objavljen: 02.06.2023 13:10        


Pitanje koje postavlja sve veći broj građana

Da li u domaćim menjačnicama mogu da zamene švedska, danska i norveška kruna?


Zbog učestalih pitanja građana o mogućnosti zamene norveške, švedske i danske krune u formi efektivnog stranog novca za dinare na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije (NBS) je objavila da je ovim valutama dozvoljena trgovina na našem deviznom tržištu ali da kada je reč o danskoj i norveškoj kruni, inostrane poslovne banke sa kojima na kupoprodaji stranog novca, najčešće sarađuju naše banke, trenutno ne otkupljuju ove valute, zbog čega je smanjen interes domaćih banaka i menjača za njihovim otkupom.

Nakon obaveštenja poslovnih banaka iz inostranstva sa kojima NBS sarađuje u segmentu kupoprodaje efektivnog stranog novca da trenutno prestaju sa otkupom norveške krune od poslovnih i centralnih banaka, kao i zbog činjenice da Norveška centralna banka ne otkupljuje ovu valutu od banaka, NBS je prestala da do daljeg prima novčanice u ovoj valuti od banaka u Srbiji, o čemu su banke obaveštene.

Iz istih razloga je Narodna banka krajem 2022. godine prestala do daljeg i sa prijemom danskih kruna.

Kada je reč o švedskoj kruni, promet njome u formi efektivnog stranog novca i dalje se obavlja kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu.

NBS takođe još ima mogućnost za prodaju ove valute u formi efektivnog stranog novca bankama u inostranstvu ali postoje naznake da pojedine inostrane banke prestaju i sa otkupom ove valute u formi efektivnog stranog novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Iz NBS navode da su u kontaktu sa inostranim poslovnim i centralnim monetarnim vlastima relevantnih zemalja radi dobijanja detaljnijih informacija i smernica u vezi sa navedenim poslovima u narednom periodu.

Napominju da banke, ovlašćeni menjači i javni poštanski operatori slobodno donose odluku da li će trgovati nekom valutom sa liste valuta kojima je dozvoljena trgovina na deviznom tržištu Srbije, zavisno od njihovog interesa, poslovne politike i operativnih mogućnosti.

Dodaju da centralna banka pomno prati aktuelna dešavanja i da će u slučaju promene situacije na međunarodnom tržištu vezano za poslove kupoprodaje efektivnog stranog novca u navedenim valutama i eventualnog ponovnog omogućavanja otkupa danske i norveške krune, blagovremeno obavestiti banke o tome.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zamena stranih valuta švedska kruna danska kruna norveška kruna menjačnice Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana