Tekst objavljen: 30.05.2024 14:55        


Umesto kupovine stana ili velike investicije u izgradnju zgrade, u Srbiji bi moglo da zaživi „kolektivno finansiranje gradnje“, piše o projektu "Investiram na kvadrat" portal 24 sedam

„Dajte mi dva kvadrata“: Novi način investiranja u nekretnine


Investiranje u nekretnine a da se pritom ne angažuju stotine hiljada evra štednje, ili milioni kroz lični građevinski investicioni projekat, već mnogo mani iznosi, predstravljeno je danas kao potencijalno nova mogućnost na srpskom tržištu.

Umesto pojedinačne investicije, kada investitor npr. kupuje stan ili ulaže u izgradnju zgrade, ovde se radi o kolektivnom finansiranju gradnje, u kojemu može da se uloži i svota vredna svega „nekoliko kvadrata“, objasnio je autor projekta Dušan Uzelac, javnosti poznat kao urednik finansijskog portala Kamatica.

Na investitoru je da odabere projekat u koji će investirati, rezerviše svoj „broj kvadrata“, potpiše ugovor i nakon npr. dve godine, kada objekt bude izgrađen i prodat, podeli profit sa kolektivom i organizatorom posla.

– Vi finansirate proizvodnju jednog kvadrata a mi smo odgovorni da uradimo sve analize, od pravno -imovinske, urbanističke, građevinske, tržišne… dobijemo sve potrebne dozvole, izgradimo taj kvadrat i prodamo na tržištu a ostvareni profit delimo pola-pola – objasnio je uzelac na prezentaciji u zgradi Narodne banke Srbije.


Detalji projekta „Investiran na kvadrat“ navedeni su na stranici Investiram.rs, a za početak je predstavljeno šest projekata.

Uzelac je u prezentaciji naveo primer gde bi se prema aktuelnim cenama gradnje i prodaje, u na proizvodnom ciklusu u trajanju od dve godine zaradilo 25 odsto investiranog.

– Prodavaće se gotovi objekti, ne u sivoj fazi gradnje, jer smo se opredelili za veći profit umesto brze prodaje. Ovde se ne radi o stambenoj zadruzi, niti investicionom fondu, već će se pravni oblik udruživanja investitora se definisati za svaki projekat zasebno, prema dogovoru investitora – napomenuo je Uzelac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investiram na kvadrat investiram2 dušan uzelac investiranje u nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana