Tekst objavljen: 25.05.2023 15:45        


Država subvencioniše kupovinu hibridnih i električnih vozila

Državne subvencije za električne automobile: Evo koje uslove morate da ispunite


Državne subvencije su dostupne zamopede, motocikle, tricikle, četvorocikle, putnička i teretna vozila, što znači skoro sve vrste vozila, od onih na dva točka, preko tri točka, do kvadova i automobila.

Kod putničkih vozila važi ograničenje da sme da ima najviše 9 mesta za sedenje uključujući i sedište vozača, što znači da mora da bude vrste M1.

Teretna vozila ne smeju da imaju najveću dozvoljenu masu preko 3.5 tone, odnosno moraju da budu vrste N1.Treba napomenuti da su ove subvencije dostupne isključivo za nova vozila.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica.

Što se tiče subvencija za mopede, tricikle, motocikle i četvorocikle, u zavisnosti od maksimalne brzine i nominalne snage odobrava se iznosod 250 do 500 evra.

Za putnička i teretna vozila oznaka M1 i N1 odobrava se znatno veći iznos.

N1 je teretno vozilo koje koje mora da ispunjava posebne uslove – ono je projektovano i konstruisano prvenstveno za prevoz tereta, pri čemu najveća dozvoljena masa ne prelazi 3.500 kg. Postoje i razni drugi uslovi i ograničenja, kao npr. da broj mesta za sedenje, ne uključujući mesto vozača ne sme da prelazi šest.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Subvencija za vozila vrste M1 i N1 koji imaju električni pogon iznosi 5.000 evra.

Za vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima električni pogon tako da vozilo može bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno da se kreće isključivo na električni pogon, uz obavezu da poseduje spoljni priključak za struju, odnosno da se punjenje baterija može ostvariti i iz spoljnog izvora električne energije (plug-in hibrid), kao i za električna vozila sa ugrađenim sistemom za produženje autonomije kretanja (range extender) sa emisijama CO2 do najviše 50 g/km obračunatim po WLTP metodologiji odobrava se iznos od 3.500 evra.

Za vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon, pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila, sa emisijama CO2 do najviše 140 g/km obračunatim po WLTP metodologiji odobrava se 2.500 evra.

Zahtevi se podnose do 31. oktobra

Subvencije će se dodeljivati redom po pristiglim zahtevima, sve dok se ne potroše predviđena sredstva od 294 miliona dinara ili oko 2,5 miliona evra.



Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
električni automobili državne subvencije kupovina automobila ekologija 31 oktobar subvencije za električne automobile

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana