Tekst objavljen: 02.05.2024 12:00        


Penzionisani su najviše zainteresovani za sniženja na lekove, prehrambene proizvode, kućnu hemiju i tehničku opremu, ali i usluge kulturnih institucija i sportske aktivnosti

Evo kako da proverite status prijave za penzionersku karticu


U nastavku očekuje vas sveobuhvatan vodič o penzionerskim karticama: čemu su namenjene, kako se prijaviti, gde ih dobiti, kako podneti zahtev i kakve pogodnosti nude.

Šta je penzionerska kartica i kako je koristiti

Penzionerska kartica je specijalna kartica koja pruža različite pogodnosti i popuste starijim građanima. Koristi se za ostvarivanje sniženja na različite proizvode i usluge, kao što su lekovi, prehrambeni proizvodi, kućna hemija, tehnička roba, usluge kulturnih institucija i sportske aktivnosti. Da biste koristili penzionersku karticu, obično je potrebno da je prethodno aplicirate kod nadležnih institucija ili organizacija. Nakon dobijanja kartice, jednostavno je predočavate prilikom kupovine ili korišćenja usluga kako biste ostvarili popuste i pogodnosti koje su vam dostupne kao penzioneru.

Proces prijavljivanja za penzionersku karticu

Proces prijavljivanja za penzionersku karticu obično uključuje nekoliko koraka. Prvo, potrebno je da kontaktirate nadležne institucije ili organizacije koje izdaju penzionerske kartice. Zatim ćete dobiti informacije o dokumentaciji koja vam je potrebna za prijavljivanje, kao što su važeća lična dokumenta, potvrda o penziji i slično. Nakon prikupljanja potrebne dokumentacije, treba da popunite aplikacioni formular i podnesete ga nadležnim službama. Nakon obrade vašeg zahteva, ukoliko ispunjavate uslove, dobićete penzionersku karticu koju možete koristiti za ostvarivanje različitih pogodnosti i popusta.

Gde izvaditi penzionersku karticu

Da biste izvadili penzionersku karticu, trebalo bi da posetite lokalni Centar za socijalni rad u vašem gradu ili regionu. Tamo ćete dobiti sve potrebne informacije o procedurama i dokumentaciji koja je neophodna za apliciranje. U većini slučajeva, biće vam potrebna važeća lična dokumenta, potvrda o penziji ili druga relevantna dokumentacija. Nakon što popunite aplikacioni formular i dostavite neophodne dokumente, nadležne službe će obraditi vaš zahtev. Ukoliko ispunjavate uslove, dobićete penzionersku karticu koju možete koristiti za ostvarivanje različitih pogodnosti i popusta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako preuzeti penzionersku karticu

Nakon što vam zahtev za penzionersku karticu bude odobren, obično ćete biti obavešteni o tome putem pošte, telefonom ili elektronskom poštom. Takođe, možda ćete biti pozvani da lično dođete na određeno mesto kako biste preuzeli karticu. U nekim slučajevima, karticu možete preuzeti direktno u nadležnoj instituciji koja je izdaje, kao što je Centar za socijalni rad ili nacionalni penzioni fond. Potrebno je da imate pri ruci važeći identifikacioni dokument kako biste potvrdili svoj identitet prilikom preuzimanja kartice.

Podnošenje zahteva za izradu penzionerske kartice

Prvo, potrebno je da posetite veb stranicu PIO fonda na adresi www.pio.rs.

Kada se otvori veb stranica PIO fonda, pronađite ikonu nazvanu "penzionerska kartica" i kliknite na nju. Kada kliknete na tu ikonu, pojaviće se nova stranica Zatim kliknite na opciju "podnošenje prijave". Kada kliknete na opciju "podnošenje prijave", otvoriće se obrazac za unos podataka sa naznačenim poljima za unos traženih informacija, kao što su JMBG, broj mobilnog telefona ili mejl-adresa. Potrebno je štriklirati dve kockice klikom miša, a zatim pritisnuti plavo dugme "Pošalji zahtev". Nakon što kliknete na dugme "Pošalji zahtev", pojaviće se novi prozor, koji će prikazati unete podatke poput JMBG-a i broja telefona ili mejl-adrese. Nakon provere tačnosti unosa, kliknite na dugme "Potvrdi". Ukoliko ste registrovani u bazi podataka fonda PIO, dobićete poruku "Uspešno ste podneli prijavu". Ako se pojavi poruka "Nismo Vas pronašli u bazi podataka", to znači da se uneti podaci ne poklapaju sa podacima u bazi fonda PIO, te je potrebno lično posetiti matičnu filijalu/službu radi provere podataka i podnošenja zahteva za penzionersku karticu.

Popusti i pogodnosti koje možete ostvariti ukoliko ste vlasnik penzionerske kartice

Popusti i pogodnosti koje možete ostvariti ukoliko ste vlasnik penzionerske kartice uključuju različite beneficije koje su dostupne u mnogim prodavnicama, restoranima, javnom prevozu, bioskopima i drugim mestima. Na primer, možete ostvariti popuste na kupovinu hrane, lekova, kućnih potrepština, odeće i obuće, kao i na usluge poput frizerskih salona, kozmetičkih tretmana i putovanja. Takođe, penzionerska kartica vam može omogućiti besplatne ili snižene ulaznice za kulturne događaje, pozorišne predstave, koncerte i sportske manifestacije. Ove pogodnosti često zavise od partnerstva sa lokalnim firmama i institucijama i mogu varirati u zavisnosti od regiona.

Šta je potrebno znati o penzionerskoj kartici

Penzionerska kartica predstavlja poseban dokument namenjen penzionerima koji omogućava različite privilegije i olakšice prilikom kupovine i korišćenja usluga. Penzionerska kartica pruža penzionerima priliku da ostvare popuste na različite proizvode i usluge, olakšavajući im finansijsko upravljanje u penzionerskim godinama. Važno je redovno koristiti karticu kako biste iskoristili sve pogodnosti koje nudi.

Mobilna aplikacija

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je pozvao sve korisnike penzionerskih kartica da preuzmu aplikaciju "Penzionerska kartica" na svom mobilnom uređaju. Aplikacija je besplatna i jednostavna za korišćenje i omogućava korisnicima da pronađu informacije o mestima gde mogu iskoristiti penzionerske kartice, kao i o visini popusta koje davaoci pogodnosti pružaju. Takođe, aplikacija omogućava korisnicima da prate stanje bodova, pročitaju najnovije vesti i dobiju odgovore na česta pitanja o karticama. Bodovi koje korisnici sakupljaju mogu se iskoristiti za dodatne pogodnosti, ali se ne mogu zameniti za novac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
status prijave penzionerska kartica penzioneri penzioneri u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana