Tekst objavljen: 19.02.2021 11:55        


Ranijih godina u ovo doba smo uveliko uplaćivali aranžmane za letovanje. Onda je došla korona i pomrsila nam konce. Da li ćemo, gde i kako moći ovog leta iz Srbije, za portal Nova.rs priča Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA)

Gde bi ove godine moglo da se ide na letovanje?

Od svih destinacija na koje bismo voleli da odemo ovog leta, najverovatnije će nam vrata biti otvorena za Crnu Goru, Bugarsku, Grčku, Tursku, Egipat, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju.

Pošto uslovi za odlazak u te, ali i druge zemlje, nisu isti, a situacija s pandemijom nikako ne ide svom kraju, već se stalno menja, na stvari treba gledati realno. Aleksandar Seničić za portal Nova rs priča kako ćemo letovati.

Za Crnu Goru nema ograničenja i nadamo se da će tako ostati i na leto, pa ćemo i tamo i nazad u Srbiju moći bez PCR testa i karantina. Isto je i sa Albanijom i Bosnom i Hercegovinom, gde su prošlog leta mnogi Srbi proveli odmor – Neum je bio otkriće godine.

U Tursku možda bez PCR

Za Bugarsku je odnedavno ponovo obavezan PCR test jer se situacija s koronom tamo pogoršala. A PCR test nam je potreban i za Hrvatsku, Egipat, Tursku, kao i Dubai, gde ide deo naših turista.

Kovid pasoši bi celu tu situaciju znatno olakšali.

“Problem je što se još niko ne određuje prema potvrdama o vakcinama, pa ni naš Krizni štab. Mi smo od njih tražili informacije za one koji su primili obe doze vakcine, a putuju u zemlje gde je potreban PCR – da li im je za povratak potreban test ili im je dovoljna potvrda o vakcinaciji. Te tehničke stvari bi nam olakšale, ali mi za sada nemamo te informacije. Zato se i dalje pridržavamo onoga da je neophodan PCR test”, priča Aleksandar Seničić za portal Nova.rs.

On kaže i da je trenutno u Turskoj, Egiptu i Dubaiju moguće pre povratka, a u organizaciji agencije, uraditi PCR test koji je tamo znatno jeftiniji nego u Srbiji, oko 30 evra. Ipak, postoji nada da nam taj test neće trebati na leto, makar za Tursku.

“Imamo najavu iz Turske da će sredinom marta razmatrati ukidanje PCR testa kao što je bilo i prošle sezone kad su bii otvoreni.”

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za Grčku moguć antigenski test

Što se Grčke tiče, stvari su malo komplikovanije.

“Sa Grčkom se radi na protokolu da granica bude otvorena, a da se predvide sertifikati o vakcinaciji koji bi bili obostrano prihvatljivi. Za one koji se ne budu vakcinisali iz bilo kog razloga predlažemo da se uvedu testovi. Mi za sada insistiramo na brzim antigenskim testovima koji su značajno jefitniji i koji bi pojeftinili kompletno putovanje”, kaže Seničić.

Dakle, moguće opcije za leto su nam sledeće: bez ikakvih ograničenja – Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i možda Turska, sa PCR testom Bugarska, Hrvatska, Egipat, Dubai, sa kovid pasošem ili antigenskim testom Grčka i eventualno druge zemlje.

Italija i Španija predaleko

Na osonovu onoga što vidimo sada, Italija i Španija su nam suviše daleko.

“Pratimo sutuaciju u tim zemljama, ali ne možemo da tvrdimo da će naši letovati tamo jer su oni dosta zatvoreni i sutuacija je dosta teška. O tim destinacijama će se više znati tek početkom maja”, kaže Seničić.

Pored toga, ako se ništa ne promeni do leta, putovanja će biti moguća i u San Marino, Jamajku, Kolumbiju, Kostariku, Meksiko, Palau, Pakistan, Sudan, Centralnoafričku republiku i Tanzaniju, odnosno Zanzibar, i to bez PCR testa, mada se za Zanzibar najavljuje skoro uvođenje ovog testa.

“Putovanje u sve te zemlje je teoretski moguće, mada interesovanja nema, sem za Zanzibar. Sa presedanjem nema većih problema, s tim što je najlakše preko Istanbula, pre svega jer se situacija sa zatvaranjem u Evropi menja iz dana u dan. Ipak, izvesnije je letovanje u ovih nekoliko bližih zemalja”, zaključuje Seničić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
odlazaka na letovanje letovanje 2021 letovanje pandemija Aleksandar Seničić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana