Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 15.10.2021 15:50        


Da li i kod vas sećanje na miris mora izvetri sa pojavom prvih hladnijih dana?

Gde možemo da putujemo ove jeseni?


Ako je odgovor potvrdan, to znači da se uklapate u profil prosečnog turiste, koji čim se završi letnja sezona kuje planove za nova putovanja. Međutim, pandemija već drugu godinu mrsi konce turistima - koliko daleko se može stići bez vakcine i ko je sve zatvorio vrata za Sputnjik i Sinofarm?

Kad kupaći kostim zamene dugi rukavi, u nama naprasno ispliva želja da napokon ispravimo krivi toranj u Pizi, zaigramo flamenko ispred Sagrada Familije, okušamo sreću u kazinima na Azurnoj obali. Ovo su samo neke od misija "siti brejk" putovanja.

Reč je o kraćim obilascima, od dva do pet dana, na kojima se sve od oktobra pa do novogodišnjih praznika posećuju evropske metropole ali i manja, ušuškana mesta koja važe za turističke bisere.

Prag, Beč, Milano, Rim, Barselona, Istanbul -predvodnici su liste najpopularnijih jesenjih aranžmana. Tako je bar bilo pre korone.

I posle više od godinu i po dana pandemije, putovati po svetu nije jednostavno. Iako su mnoge zemlje rešile da koliko-toliko otvore svoje granice, bez potvrde o vakcinaciji i pi-si-ar testa se gotovo ne može na put.

Neki bi rekli - ništa sporno.Vakcinišeš se ili testiraš i ideš kuda si naumio.

Da stvar nije tako jednostavna govori podatak da mnoge zemlje priznaju jedino vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove, eventualno i one koje su zeleno svetlo dobile od Svetske zdravstvene organizacije.

Tako da će strane državljane koji su vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom većina zemalja tretirati kao nevakcinisane. A nema mnogo nama bliskih turističkih destinacija na kojima su nevakcinisani dobrodošli.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Potvrda, test, dupli test, karantin, rampa

Na vožnju venecijanskim gondolama turisti iz Srbije koji nisu primili Fajzer ili Astrazeneku mogu da zaborave, jer u tom slučaju Italija traži da odete u obavezan karantin.

Plan propada i onima koji bi da lutaju hodnicima Šenbruna ili šopinguju u Pandorfu, ali su primili rusku vakcinu koja u Austriji nije dovoljan razlog da se ne ide u samoizolaciju.

Ako nemate vakcinu koju priznaje EU, oprostite se i od eksiranja krigli po praškim pivnicama, jer u Češku nećete moći ni da uđete.Ništa bolje nećete proći ni sa Španijom, osim ukoliko dokažete da putujete iz preke potrebe - a za to morate da imate pozivno pismo i urađenu rezervaciju karata.

Kofere mogu da odlože i oni koji su se uželeli mirisa kroasana, jer po selfi ispred Ajfelovog tornja ne možete otići ako niste vakcinisani nekom od vakcina koje priznaje Francuska.

Ukoliko ste primili Sinofarm i Sputnjik sa liste "TOP 10 mesta koje možete obići ove jeseni" precrtajte i dvorce Bavarske - poručuje Nemačka.

Gde su nam širom otvorena vrata

Ovde nije kraj spisku primamljivih a teško dostupnih destinacija, ali pravila su manje-više ista svuda.

Kriterijume za ulazak u zemlju diktira trenutna epidemiološka situacija, pa ih države često koriguju.Zato je neophodno dobro proveriti da li ispunjavate aktuelne uslove, i to najmanje dva puta - pre nego što počnete da se spremate za put, ali i na sam dan kada u tu zemlju treba da uđete.

Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova, trenutno je samo osam zemalja sveta u koje državljani Srbije mogu ući bez kovid-dokumenta.

Od zemalja EU samo u Mađarsku, za koju vam i u ovoj novoj normalnosti treba jedino pasoš.

Od država koje nas okružuju, slobodno se može putovati samo u Bosnu i Hercegovinu, dok u Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju možete ući sa bilo kojom vakcinom, negativnim testom ili potvrdom o preležanoj bolesti.

Rumunija prima sve vakcinisane i one koji su preležali kovid-19, a ukoliko nameravate da se u toj zemlji zadržite manje od 72 sata možete putovati samo sapi-si-ar testom.

U Hrvatsku državljani Srbije mogu ući uz "opravdani razlog", kao i uz neki od standardnih uslova - potvrda, test ili bilo koja vakcina.

Zeleno svetlo za sve vakcine koje se koriste u Srbiji dala je i Turska,a na put se može i samo sa testom ili potvrdom o preležanoj bolesti.

U Bugarsku nam ulazak nije dozvoljen,kao ni u nekim drugim zemljama sveta - što zbog toga što su Srbiju stavile na listu rizičnih područja, što zbog potpunog zatvaranja granica za sve goste iz inostranstva.

Osim BiH i Mađarske, u ovom trenutku bez ikakvih potvrda i testova državljani Srbije mogu putovati samo još u Meksiko, Centralnoafričku Republiku, na Jamajku.

Ni test ni vakcina nisu potrebni za Kostariku, Palau i Pakistan, ali se tamo ili meri temperatura, ili odlazi na lekarski pregled po dolasku, ili se popunjava zdravstveni obrazac, ili se zahteva posebno zdravstveno osiguranje koje pokriva kovid.

To međutim ne znači mnogo onima koji su se uželeli "siti brejka", budući da sve ove zemlje premašuju i kontinent, i trajanje putovanja, i najvažnije - budžet.

Jesenja skitnja po Evropi uglavnom košta od 40 do 100-200, pa i 300 evra, a put neke od egzotičnih destinacija sa ove liste ne možete poći bez minimum "hiljadu i kusur" evra u džepu.

Nepredvidivi troškovi do kojih može doći zbog kovida nisu uračunati u cenu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
putovanje po evropi uslovi za putovanje evropa Mađarska vakcinacija potvrda o vakcinaciji pcr test

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana