Tekst objavljen: 20.01.2022 16:10        


Usled otapanja snega kolovozi su danju mokri, a noć i jutro donose mraz i poledicu. Češća su oštećanja kolovoza, udarne rupe, kao i odroni zbog kojih je potrebna sporija i oprezna vožnja. Odroni se stvaraju u neposrednoj blizini tunela, kroz stenske useke i klisure

Ispod snega i vode na ulici se ponekad kriju pravi krateri: Kako da naplatite štetu na automobilu?


Rupe na putu ovih dana počeće da krpe putari, ali dotle vozači moraju biti oprezni, jer ispod snega, leda i vode ponekad se kriju pravi krateri koji ne samo da mogu da oštete vozilo već i da ga izbace iz ose kretanja, i tada su česta izletanja ili prevrtanja, naročito ako je brzina velika.

Stručnjaci kažu da vožnju treba prilagoditi stanju na putu, ali i da se rupe najčešće javljaju na sporednim magistralnim putevima, dok ih je na auto-putevima mnogo manje i uočljivije su.

"Ako dođe do prosecanja gume ili deformisanja felne, tada je to šteta na automobilu za koju ima pravo nadoknade svaki vozač koji je upravljao vozilom, odnosno korisnik vozila i to od 'Puteva Srbije', odnosno od osiguravajućeg društva koje pokriva osiguranje poslovanja 'Puteva Srbije'", kaže Milan Vujanić, sudski veštak iz Komitet za bezbednost saobraćaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada je šteta već neminovna, najbolje što može da vas zadesi jeste oštećena felna, ali slede problemi – cepanje gume i uništavanje delova trapa. Obično se vozači snalaze kako umeju. Ako su takvi kvarovi nastali nemarom putara njihovo otklanjanje se može naplatiti od službi koje održavaju deonicu puta.

"Ukoliko je rupa iznenadna i neočekivana i nije mogla blagovremeno da se uoči, tada imaju pravo na nadoknadu štete. Najčešće je potrebno da se pozove saobraćajna policija i napravi zapisnik o uviđaju, jer u suprotnom se osporava da li je ta šteta nastala na tom mestu", ističe Milan Božović, sudski veštak.

Posebno su opasne rupe u vodi. Kada prolazite kroz bare spustite nogu sa gasa. Ako uprkos oprezu dođe do udesa pozovite šlep-službu i vozilo prepustite servisu. Ne možete znati da li je oštećen deo trapa, ali može vam se dogoditi da se danima posle udesa kugla koja drži točak otkači u najvećoj brzini, a onda posledice mogu biti katastrofalne.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
milan božović oštećenje automobila naplata štete milan vujanić auto osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana