Tekst objavljen: 18.02.2022 12:10        


Stambeni se uzima (najčešće) jednom i zato se pamti do kraja života

Iz prve ruke: Kako sam uspeo da dobijem stambeni kredit


Motivi za kupovinu prvog stana su različiti, a naši ljudi, kada se odluče na ovaj potez uglavnom žele da se osamostale – prožive još malo momački (devojački) život dok ne uplove u bračne vode ili su već negde u tom životnom dobu: deca su stigla ili su na putu, pa valja postaviti život na nove osnove i u novom stanu, da bi bilo mesta za sve članove porodice.

Ima, naravno i drugih razloga, ali ove koje smo naveli su najčešći. Slične motive za kupovinu svoje prve nekrentine imao je i naš verni čitalac Aleksandar (36) iz Beograda. U želji da pomogne svima koji će tek uzeti stambeni kredit ili razmišljaju o istom, Aleksandar je podelio svoje iskustvo, koje će olakšati uzimanje stambenog kredita svima koji tek planiraju da se upuste u ovu priču.

- Šta je najvažnije pri uzimanju stambenog kredita? Pa, prema mom iskustvu, prvo je bitno da se detaljno raspitate i dobro analizirate sve ponude banaka. Prvo sam posetio Kamaticu i uporedio ponude stambenih kredita svih banaka. Naravno, kamatna stopa najviše utiče na cenu kredita, a tu su i tekući troškovi - neke banke su naplaćivale obradu zahteva, neke nisu. Obično one koje ne naplaćuju obradu zahteva su imale veću kamatu. Kada sam to dobro prostudirao, krenuo sam dalje – započinje svoju priču Aleksandar.

Mada je uzimanje stambenog kredita ponekad „bauk“ za mnoge naše sugrađane, Aleksandar uverava da to ne mora biti tako.

- Ljudi često brinu bez razloga. Ja sam više vremena proveo u potrazi za stanom, koji sam aktivno tražio otprilike šest meseci. To su bile detaljne provere nekretnine: da li stan poseduje svu dokumentaciju, da li ima teret hipoteke, pa sam proveravao u katastru...

Kada je uspešno završio sve to, onda je na red došao stambeni kredit.

- Pre svega, vodio sam računa da mi rata ne prelazi određenu cifru, drugim rečima da mi mesečna rata ide do određenog iznosa za koji sam bio siguran da ću moći da plaćam, a da pritom mogu da normalno živim do iduće plate, a ne da jedva sastavim „kraj sa krajem“.

Ima stvari i oko samog kredita o kojima je Aleksandar brinuo.

- Najviše sam razmišljao o tome da li će mi banka odobriti ceo iznos koji mi je potreban za stan, pošto sam čuo da banke ponekad to znaju da ne odobre. Ipak, pošto nisam imao lošu kreditnu istoriju, tj. Kreditni biro mi je bio potpuno čist, dobio sam cifru koja mi je trebala. Naravno da sam razmišljao i o „planu B“: nisam želeo da odustanem od kupovine stana, da mi u prvoj banci nisu dali kredit, sigurno bih otišao u drugu.

Spisak troškova koji vas čekaju u banci

Standardni troškovi koji vas čekaju u svim bankama kada aplicirate za stambeni kredit su:

1) Trošak procene vrednosti nepokretnosti koja se stavlja pod hipoteku (oko 100 evra)

2) Overa založne izjave i ugovora o kupoprodaji. Prema tarifi javnih beležnika, ovaj trošak zavisi od iznosa kredita i od kupoprodajne cene i kreće se od 100 evra pa naviše. Overa ugovora o kupovini košta i više od toga. Za tačnu cenu treba se raspitati kod notara.

3) Trošak upisa hipoteke u katastru nepokretnosti (RGZ) koji takođe varira u zavisnosti od visine kredita. Do vrednost od 6 miliona dinara je oko 22,500 dinara, a preko 6 miliona iznosi 55,000.

4) Trošak osiguranja nepokretnosti koja ide pod hipoteku od rizika požara i poplave (od 30 do 100 evra)


Ipak, do realizacije kredita je trebalo da prođe otprilike mesec dana, a pre svega je došao razgovor licem u lice sa bankarom. Pokazalo se da je ovo često najbitniji deo procesa, tj. deo na koji mi kao građani najviše možemo da utičemo.

- Došao sam u banku: Dobar dan – dobar dan. Seo sam i počeo je glavni deo priče: Bankarka, zgodna – moram priznati, prvo pita da li sam već našao stan i da li imam potpisan predugovor. Ja kažem: jesam i imam. Tip stana i cena značajno utiču na sam kredit, tj. pozajmicu koju potencijalno možete dobiti od banke. Dakle, prvo treba naći odgovarajuću nekretninu, pa tek onda tražiti kredit. Pošto smo to rešili, bankarka mi je dala ponudu u štampanoj formi sa prikazanim uslovima kredita, kao i informativni plan otplate.

Tu dolazimo do važnog momenta i bitno je da uradite sledeće.

- Tokom razgovora se nemojte ustručavati ili da zapisujete na ponudi ili da zamolite bankara da Vam upiše rukom obračun kako biste imali što je moguće realniju predstavu o troškovima samog kredita.

Kada tako uradite, imaćete najprecizniju moguću sliku kredita i samim tim možete da donesete najbolju odluku – da li je to kredit za vas ili ne. Na tom papiru ćete imati izlistane i standardne troškove (pogledajte u okviru). Pored svega toga, Aleksandar savetuje da proverite još nekoliko stvari, jer, ako se odlučite za taj kredit – to znači da ovo postaje vaša nova banka. Zato valja znati i kakav je cenovnik banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Obavezno se raspitajte za tarifnik banke za usluge po tekućim računima, održavanja računa, korišćenja kartica i slično.... Stambeni kredit se otplaćuje na dug period, a meni je bilo bitno da banka kod koje apliciram ima veliki broj bankomata i u manjim mestima, pošto često putujem širom Srbije – zaključio je Aleksandar.

Bojana sa Kamatica savetnika, koja je u poduhvatu vodila Aleksandra, kaže da je ovo čest primer, tj. da građani pokušavaju da dobiju sve informacije da ih razumeju i na osnovu njih odluče. Nažalost brzo shvate da je to preveliki zadatak, jer banke komuniciraju bankarskim nerazumljivim rečnikom punim pravne terminologije koja građanima zvuči zastrašujuće, a bankarska matematima nije ni malo jednostavna za razumeti. Na sve to, banke menjaju kreditne politike čak i u toku meseca, pa je najbolje da vam pomognemo, kao što smo pomogli i Aleksandru.

Naša kreditna savetnica Bojana je tu za vas, dovoljno je samo da je pozovete na 0700 800 700 ili kontakirate preko ovog linka i saznaćete apsolutno sve što želite o uzimanju stambenog kredita.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
iskustva dobijanje stambenog kredita iskustvo kamatica savetnik banke krediti nekretnine kupovina stana procedura stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana