Tekst objavljen: 01.12.2022 14:45        


Približava nam se Nova godina i godišnji odmori, ali sve manji broj građana se tome raduje kao prethodnih godina. Pritisnuti brojnim poskupljenjima i osetnim padom standarda, mnogi građani će biti primorani da doček Nove godine proslave skromnije nego lane

Kako će se poskupljenja odraziti na proslavu Nove godine?


Čeka nas serija poskupljenja

Najavljena poskupljenja, najpre struje, a zatim i drugih energenata, negativno se odražavaju na cene roba i usluga. Primetno je da privrednici svoje cene koriguju već na pomen poskupljenja energenata, naročito kada nisu najavljena sa jasnim datumom. To se dešava već nekoliko puta u poslednje dve godine i može se reći da privreda u nekoj meri reaguje i na strah od poskupljenja energenata.

To najbolje mogu da osete domaćice koje su svakodnevno u prilici da prate rast cena u trgovinama, koji postaje izraženiji nakon pomenutih najava.

Kako se bliži Nova godina Beograd postaje sve skuplji, ali to je delimično i uobičajeno obzirom da trgovci računaju na povećanu potrošnju građana. Ovoga puta se ne radi samo o namirnicama i uslugama koje se uobičajeno povećano troše uoči Nove godine, već se poskupljenje vidi u svim segmentima života.

Trgovci to prosto opisuju rečima „jedno drugo vuče“, ali ove godine su poskupljenja znatno vidljivija nego lane. Da li će se cene u nekoj meri vraćati nakon praznika ostaje da vidimo.

Manje turista u Beogradu

Prema procenama turističkih radnika, ove godine će biti nešto slabija poseta srpskoj prestonici uoči Nove godine. To je takođe razumljivo ako se ima u vidu da je dobar deo turista uoči praznika dolazio iz regiona, koji je sada veoma pogođen talasom poskupljenja. Štednja je neminovna u većini evropskih zemalja odakle su dolazili turisti na doček Nove godine u Beograd.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Opterećenje za ugostiteljske objekte

Ugostitelji će ubrzo imati prilike da provere da li se poskupljenja odražavaju na proslavu Nove godine i provod u globalu. Očekivanja u tom smislu nisu baš optimistična.

Najveći broj ugostitelja će se potruditi da ne povećava cene, ili da to bar ne radi drastično, kako bi zadržali redovne goste. Mnogi ugostitelji koje posećuje mlađa populacija će drastičnije osetiti smanjenje budžeta za zabavu. Naravno, neki od njih će odgovoriti podizanjem cena ili pak atraktivnijim muzičkim programom. Nova godina i praznici pred nama će biti pogodni i za obimnije marketinške aktivnosti nego što su to zahtevale neke prethodne godine.

Štednja će se osetiti

Bez obzira na sve, uključujući i povećanja budžeta za marketing i primenu atraktivnih marketinških strategija, smanjene mogućnosti građana će se osetiti. Ako ne u punoj meri za sam doček Nove godine, a ono u nedeljama koje dolaze iza njega sasvim sigurno. Izvesno je da će ugostiteljski sektor i komplementarne mu usluge (frizeri, kozmetičari, prevoznici) dobro osetiti moć poskupljenja.

Predstojeća Nova godina Beograd stavlja u situaciju podizanja magle. Stvarno ekonomsko stanje građana će biti vidljivo baš u nedeljama posle nje jer mnogi građani neće više moći da prikrivaju stezanje kaiša.

Tome doprinose i realno očekivanje da će poskupljenje energenta doći nakon, a ne pre praznika i dodatno izvršiti pritisak na domaćinstva.

Zato uživajte maksimalno u predstojećim praznicima!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nova godina beograd proslava nove godine nova 2023 godina Nova Godina nova poskupljenja pr sadržaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana