Tekst objavljen: 15.04.2021 16:30        


Postoje dve aktivnosti koje su vezane za kriptovalue: jedna se može definisati kao investiranje, a druga kao čisto - kockanje

Kako da investirate u bitkoin?

Mediji su u poslednje vreme puni priča o „investitorima“ u kriptovalute, pre svih u onu najpopularniju – bitkoin. Vidite naslov, pročitate ili odslušate priču o „investitoru“ i onda shvatite da čovek o kome se priča u celu akciju kupovine bitkoina nije investirao – ništa. Pa se onda zapitate kako onda on može da bude investitor?

Upravo u tome i jeste štos: nije svaka kupovina bitkoina automatski i investicija.

Investicija je ulaganje za koje može da se tehnički izračuna koliko će vratiti novca. Kada pričamo o bitkoinu (ili šire, o kriptovalutama) kupovina opreme koja će služiti za iskopavanje bi mogla da se nazove investicijom. Dakle, kupovina opreme koja treba nakon utrošenog rada da proizvede vrednost je investicija. Investicija su i troškovi opreme, utroška električne energije, korišćenja prostora i slično, a kupljena oprema ima vrednost čak iako je ne pustite „u pogon“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Druga aktivnost bi bila obična kupovina bitkoina. Ona nema odlike investicije već kockanja, zbog toga što se zasniva na prostom verovanju u to da će cena bitkoina već sutra skočiti.

Nasumična kupovina bitkoina nije investiranje u isti, već kockanje. Nema ničeg lošeg ni u kockanju, ali u ovoj aktivnosti je bitno uskladiti očekivanja, po principu – „ok, nisam ništa uložio, čak iako ništa ne zaradim neće biti strašno“. I što je još važnije u ovoj vrsti kupovine – treba biti spreman na gubitak svega, ukoliko cena bitkoina rapidno padne u kratkom vremenskom roku.

Mediji najčešće izveštavaju samo o onima koji su zaradili na trgovini kriptovalutama, a gotovo nikad se ne pominju oni koji gube u ovoj „igri“. Samo zato što mediji ne pišu o gubitnicima, ne znači da su svi koji kupuju bitkoin dobitnici.

Zbog svega ovoga, savet za sve koji se bave trgovinom kriptovalutama je - uskladite svoja očekivanja. Ovo se odnosi i na investitore, ali i na sve druge koji se bave „rudarenjem“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investiranje u kriptovalute bitkoin kriptovalute investicija trgovina kriptovalutama kockanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana