EUR 117,59 USD 104,24 CHF 110,61

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 09.07.20. :: 117.5801 rsd

Tekst objavljen: 22.08.2013 12:30        


Vlasnici besplatnih akcija u Srbiji, ako su u nekom trenutku zaboravili da imaju vrednosne hartije Naftne industrije Srbije (NIS) i Aerodroma Nikola Tesla, sada za njih na berzi mogu da dobiju oko 4.500 dinara. Obe kompanije su isplatile i dividende za 2012, što je dodatnih 390 dinara za svakog građanina malog akcionara.

Kako do keša od akcija NIS-a: 5.000 na računu za tri dana

Oko 2,4 miliona građana još imaju pet akcija NIS-a, dok po jednu deonicu Aerodroma ima oko 3,6 miliona ljudi. Mnogi od njih, praksa je pokazala, i zaboravili su da su da ih imaju.

U međuvremenu, vrednost deonica je danas gotovo dvostruko viša od iznosa kojim su raspolagali u trenutku kad su te firme izašle na berzu. Kome danas zafali tih 5.000 dinara, potrebno je da s ličnom kartom ode u Poštansku štedionicu, i za tri radna dana dobiće svoj novac.

- Pet besplatnih akcija NIS-a i jedna Aerodroma odobrene su na vlasničke račune građana u Poštanskoj štedionici. Vlasnik koji želi da ih proda treba da ode u Poštu sa ličnom kartom i da izda nalog za prodaju. Pošta će to proslediti na berzu, pa ako je vlasnik tražio tržišnu cenu, u roku od tri radna dana dobiće svoj novac na račun u Pošti - objašnjava Branislav Jorgić, vlasnik firme “Jorgić broker”.

Kad su dobili akcije NIS bez naknade i kad se počelo njima trgovati, kaže ona, jedna deonica je koštala manje od 500 dinara. Poslednja cena trgovanja je 845 dinara.

- Onima koji imaju pet akcija NIS-a imovina se udvostručila. Akcije Aerodroma su u blagom padu, pa su neznatno izgubili. Međutim, imajući u vidu da je Aerodrom isplaćivao dividende i ove i prošle godine, onda niko zapravo nije izgubio novac - kaže Jorgić.

Dividende su uplatile obe kompanije. NIS je isplatio ukupno 12,36 milijardi dinara, dok je bruto iznos po akciji 75,83 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.18

ostavite komentar