Tekst objavljen: 08.11.2021 16:00        


Stanovi u Srbiji nikada nisu bili skuplji. U pojedinim delovima Beograda kvadrat košta i do 9.000 evra, po centralnim zonama u proseku oko 2.600, ali stručnjaci kažu da je cenu lako i spustiti. Kako tvrde, caka je nekoliko, samo ih treba znati

Kako možete da se cenkate i spustite cenu kvadrata pri kupovini stana


Istina jeste da cenu uvek diktiraju ponuda i tražnja, i upravo taj odnos jeste i odgovor na pitanje otkud kontinuirani rast cene kvadrata koji već dugo gledamo. Tražnja jednostavno raste, građani stanove kupuju i za keš, ali i kredite koji nikada nisu bili jeftiniji, a to zajedno gura i ponudu, odnosno investitore koji grade sve više.

Ipak, razlika u kvalitetu gradnje postoji, a nisu ni svi investitori jednako ažurni u poštovanju različitih proisa gradnje. I tu urpavo može i biti ključ za spuštanje cene kvadrata, kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

- Ponuda i potražnja diktira cenu, a kod nas je i lokacija uvek ključna. Ipak sa investitorom treba pregovarati i oko cene se pogađati, rekao je Rodić.

Kako objašnjava vrlo je važno pre nego se upustite u dublje pregovore oko cena proveriti dozvole. Potom je potrbano proveriti kvalitet gradnje i standarde kakvi vam se prodaju i kako su navedeni u opisu i projektu. Pasoš energetske efikasnosti takođe može da vam uštedi velike pare, ali i instalacije, keramika, stolarija... - kaže Rodić i nastavlja:

- Ako sve nije onako kako vam se nudi onda spuštate cenu. I može to da ide i do 500 evra na 2.800. Jer nije isto da vam prodaju špansku keramiku, a zapravo nije ta. Okrenete pločicu pa na nju kapnete mastilo. Ako upije, bacajte! Ako ostane na površini, to je dobro ispečena i kvalitetna keramika - kaže Rodić.


Posmatrajući podatke od juna do septembra ove godine u Beogradu je zabeleženo najveće poskupljenje, i to u novogradnji - gotovo za trećinu, dok je u starogradnji poskupljenje u odnosu na treći kvartal 2019. godine bilo 19 odsto.

Cene stanova u Novom Sadu su veće od 19 do 23 procenata. U Nišu je novogradnja poskupela ѕa petinu, a starogradnja za čak 27 odsto.

U Kragujevcu je ovog septembra stan u starogradnji bio skuplji za 14 odsto nego u isto vreme 2019. godine.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovi kupovina stana cena kvadrata cenkanje Goran Rodić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana