Tekst objavljen: 18.05.2022 15:10        


Današnji šefovi, pogotovo u većim kompanijama, moraju da se nose s mnogim različitim zaposlenima, koji imaju različite veštine i stil rada

Kako razgovarati sa zaposlenima koji ne rade kako treba?


U idealnom svetu, svi rade nepogrešno i konzistentno, i razgovori o produktivnosti su bespotrebni. Normalno da je svaki sukob neugodan, no to je menadžerima u opisu posla. Šefovima su također potrebne smernice, i konstruktivna kritika, kako bi se poboljšali u svojoj profesiji.

Stranica business.com je ponudila nekoliko saveta kako razgovarati sa zaposlenicima kad ne rade dobro. Evo 6 najboljih:

1. Budite direktni, iskreni, i odmereni

Kad bi ih pitali, većina menadžera bi se složila da je bitno biti direktan i određen pri razgovoru s neučinkovitim zaposlenima, te da je važno dati iskrenu konstruktivnu kritiku. Pritom pružite primere kako se njihov posao promenio, i kako ne uspevaju ispuniti očekivanja – izbegavajte generaliziranje.

Odmerena, i pravovremena kritika je ključna. Što dulje neki problem ostane “visiti”, to ćete ga teže rešiti. Dakle, što ranije uđete u nužne interakcije, manje je verovatnost da će ih zaposleni gledati kao kažnjavanje. Osim toga, bit će im jasno da su u okruženju koje promiče osobni razvoj.

Ponekad je vrlo korisno i ilustrirati zaposleniku kako njegova/njena učinkovitost utiče na njihov tim, ili kompaniju u globalu, i kako se to odražava na njihovo dugoročno zaposlenje. Neki menadžeri se koriste i vizualnima alatima kako bi bili što jasniji, na primer s pločom i markerima, za jasnije ocrtavanje ključnih problema.

2. Pitajte i slušajte

Kako bi ostvarili produktivan razgovor, vrlo je bitno i tražiti povratne informacije od zaposlenih. Ključno je da razgovor bude obostran. Zaposleni bi se trebao osećati sigurnim da se izrazi, a šef bi trebao aktivno slušati i odgovarati.

Aktivno slušanje osigurava da zaposleni izražava svoje brige i potrebe. To možda takođe pruža šefu korisne informacije: tada može lakše dokučiti zašto zaposleni nije produktivan, i može osmisliti potencijalna rešenja.

Kroz pitanja, šefovi saznaju puno više o atmosferi u kompanijama, i na vreme primećuju bitnije probleme s kojima se treba suočiti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


3. Zajedno smislite rešenje

Kad zaposlenom pružite priliku da zajedno s vama osmisli rešenje, osećaće se motivisanijim da se poboljšaju. Stoga mnogi vrhunski menadžeri razvijaju ciljeve uzajamno sa zaposlenima. Zapišite te ciljeve, i pobrinite se da svi jasno razumeju što se od njih očekuje.

Kad pitate zaposlene o njihovim profesionalnim ciljevima, lakše ćete razjasniti izvor problema, i usmeriti ih ka razvoju.

Možda zaposleni nisu dovoljno učinkoviti jer im uloga nije odgovarajuća, pa bi bilo pametno proceniti je li zaposleni na poziciji koja je u skladu s njihovim veštinama i interesima.

Ako trenutna uloga zaposlenog nije u skladu s njihovim profesionalnim aspiracijama, možda im je potrebna prikladna motivacija. Osmislite ideje zajedno, kako bi prilagodili rad zaposlenog njegovim interesima (ako je to moguće).

4. Kako razgovarati sa zaposlenima

Kako bi dali merodavnu kritiku morate sami biti dobar primer. Nitko neće slušati nedoslednu i licemernu osobu.

Osim toga, bitno je pružiti adekvatnu podršku: trebate znati kakva pomoć treba zaposlenima i koliko često. Bez konkretnog plana, i povratnih informacija, zaposleni neće znati napreduje li prema cilju ili ne. Stoga bi šefovi trebali na nedeljnoj ili mesečnoj bazi pružati povratne informacije, zavisno o potrebi.

5. Pohvalite trud

Nije lako primiti čak konstruktivnu kritiku. Zbog toga je ključno da šefovi prepoznaju, i pohvale trud zaposlenih. Kad prime priznanje za svoj marljiv rad, zaposleni će biti motivisaniji da napreduju, i da postaju efikasniji.

Finansijska nagrada može motivisatii zaposlene, no nemojte zanemariti ni važnost iskrenog odavanja priznanja, bilo privatnog ili javnog.

6. Preduzmite konkretne korake

Ponekad podrška i trening ne poboljšavaju efikasnost zaposlenih. Tada je važno preduzeti konkretne korake kako bi se problem razrešio. Zaposleni koji stalno zabušavaju, a nije ih moguće podučiti, mogu imati toksičan efekt na moral kompanije.

Zato je važno voditi jasnu dokumentaciju o neučinkovitosti, dogovorenim ciljevima, i kontinuiranom zabušavanju – tako šefovi mogu lakše dokazati da je ponekad otkaz jedino rešenje.

Razgovori s neučinkovitim zaposlenima su menadžerima jedan od najgorih aspekata posla. Kako razgovarati sa zaposlenima kad ne rade dobro? Prvo, nemojte previše komplikovati, i drugo, pratite šest gore navedenih saveta. Na kraju, budite saosećajni i očekujte pozitivan ishod.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
loši radnici posao biznis zaposleni radnici razgovori biznis saveti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana