Tekst objavljen: 04.08.2021 14:55        


Konkursi za subvencije za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju počinju u avgustu – neće u svim gradovima biti istovremeno objavljeni ali neki ih najavljuju već sredinom meseca. Važno je da će građani imati 21 dan da se prijave. Šta je potrebno od dokumenata i ko ima pravo na te subvencije?

Koja dokumenta vam trebaju da se prijavite za subvencije za zamenu stolarije?


Lokalne samouprave u julu su na konkursu odabrale najpovoljnije ponude firmi koje će sa građanima raditi na poslovima energetske sanacije. U toku je priprema oglasa za prijavu grđana za subvencije, a moći će da konkurišu samo oni čiji su objekti legalizovani ili su bar započeli taj proces.

- Preporuka Ministarstva je da i objekti koji su u procesu ozakonjenja, kao i objekti koji imaju građevinsku dozvolu dobijenu iz procesa legalizacije i ozakonjenja, mogu da konkurišu na ovom našem prvom javnom pozivu - naveo je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura.

Prijava ima šest stavki. Prva je popunjavanje formulara koji se dobija u lokalnoj samoupravi, biće dostupan i na njihovom sajtu i sajtu Ministarstva energetike, u njemu će se precizirati i subvencija koju žele da dobiju – za stolariju, kotao ili izolaciju.

Drugi papir koji se prilaže su kopije lične karte svih članova domaćinstva, zatim kopija rešenja o porezu, kopija rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja, kao i kopija poslednjeg računa za struju.

- Kopija poslednjeg računa za električnuenergiju na osnovu koga ćemo utvrđivati da neko živi na toj adresi, jer nam nije cilj da podstičemo porodične vikendice već zaista stambene jedinice u kojima građanstvo živi i troši svoju energiju. I poslednji, šesti, korak je i najvažniji – predračun ili faktura, kako je ko naziva, od izvođača radova koji će izvodi radove na energetskoj sanaciji -dodao je Macura.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Za one koji žive u zgradama procedura za zamenu stolarije je ista, ali ako zamenjuju kotlove ili traže izolaciju zgrade potrebna su još dva papira –potvrda o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.

Interesovanje građana je veliko i podržavaju zamenu stolarije i starih kotlova koji zagađuju životnu sredinu.

Građani plaćaju polovinu vrednosti radova, i to avansno izabranom izvođaču, a država i lokalna samouprava ostatak novca uplaćuju posle provere završenog posla.

2 komentara

  1. User image
    DRAGAN 13.10.2021 15:30

    Sve je to u redu samo neznam na koju adresu da pošaljem dokumenta jer nisam trenutno u Nišu.

  2. User image
    Slobodanka Milosevic 20.10.2021 7:56

    Zdravo kako da se prijavim za stolariju

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
subvencije državne subvencije zamena stolarije državna pomoć zamena stolarije dokumentacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana