Tekst objavljen: 13.04.2022 14:35        


Neki od izvršnih direktora s najdugovečnijim stažem poput investitora Vorena Bafeta – čiji mandat u Berkšajr Hetaveju traje gotovo 52 godine – ostali su na svojim ulogama u proseku čak 33 godine. Nekolicina ovih izvršnih direktora je prepoznata i kao najuticajnije poslovne vođe

Koja je tajna uspeha 10 najpoznatijih izvršnih direktora na svetu? Satja Nadela, izvršni direktor Microsofta



U finansijskom sektoru, gde je trajanje povezano s većim prinosom deonica, izvršni direktori generalno ostaju na svojim ulogama duže od proseka. Međutim, vredi li isto i za druge sektore? I kada su najbolje godine stvaranja vrednosti za glavnog direktora?

Jedan od zaključaka je da nijedno iskustvo na čijem je kraju uspeh nikada nije jednostavno. Učinak može varirati i tokom vremena, pa je odborima još teže odrediti u kojem trenutku je potrebno da se vođa povuče, prenosi Investitor.me.

Istraživanje koje je sprovela konsultantska kuća Spencer Stuart, objavljenom u Harvard Business Review-u, sugeriše da su neke od najplodnijih perioda za izvršne direktore između 10 i 15 godina, inače poznate kao Zlatne godine.

To je bio ključni nalaz u Brand Finance-ovom ‘Brand Guardianship Indexu 2022’, gde je prosečan mandat 10 najboljih izvršnih direktora iznosio 15,9 godina.

Nedavni izveštaj analizira rad više od 1.000 tržišnih analitičara i novinara, koji su istraživali sposobnosti izvršnih direktora da izgrade održivu poslovnu vrednost i njihov učinak tokom svog mandata. Indeks navodi prvih 250 lidera, gdje je prosečno trajanje 7,6 godina – upola manje od grupe 10 najboljih.

Zašto je dugovečnost važna

‘Kolaborativni diplomata’ pojam je koji opisuje svrhu izvršnog direktora kao nekoga ko uravnotežuje potrebe više strana: deoničara, zaposlenih, investitora i šireg društva.

Dejvid Haj, izvršni direktor i predsedavajući kompanije Brand Finance sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, objašnjava kako je izvršni direktor u konačnom odgovoran za “stvaranje konsenzusa i osvajanje srca i umova za postizanje nemogućeg”.

I dok izvršni direktori koji imaju dosta iskustva u industriji u raznim ulogama mogu doprineti izuzetno puno, to nužno ne znači da će ih organizacija prihvatiti.

“Izvršni direktori koji su se preselili unutar industrije mogu doneti mnogo relevantnih iskustava i ideja, ali moraju biti posebno oprezni kako bi osvojili srca i umove. Fudbaleri koji jednog dana igraju za Mančester United, a drugi za Chelsea ili Spurse ponekad bivaju odbijeni od strane ostalih igrača i navijača. Stoga moraju biti posebno vješti u ‘saradničkoj diplomatiji'”, smatra Haj.

Nasuprot tome, izvršni direktor koji je napredovao u rangu ili je osnovao posao često je u boljoj poziciji za vođenje, budući da je blisko upoznat s unutrašnjim radom organizacije i odnosima s vlasnicima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Mnogi izvršni direktori radili su dugi niz godina ili čak decenija pre nego što su uzdignuti na poziciju glavnog izvršnog direktora, objašnjava Haj.

To je vredelo za svih 10 najboljih izvršnih direktora na listi na kraju ovog teksta.

- Da biste mogli izgraditi dugoročnu poslovnu vrednost, morate uravnotežiti potrebe različitih strana u biznisu. Iz našeg indeksa jasno je da za to treba vremena, tvrdi Eni Braun, saradnica u Brand Financeu.

Majkrosoftov Satya Nadella proglašen je najboljim svetskim izvršnim direktorom. Na pitanje koje bi se kvaliteti mogli pripisati njegovom uspehu, Haj ističe da je “voljen, skroman i relativno niskog profila, ne ističe se u javnosti, ali je ipak sproveo jasnu i drugačiju strategiju bez gubitka publike”.

Top 10 izvršnih direktora


1. Satja Nadela


Kompanija: Microsoft

Sektor: Tehnologija

Država: SAD

Staž: 7,9 godina

Ukupna ocena: 88,3


2. Tim Kuk


Kompanija: Apple

Sektor: Tehnologija

Država: SAD

Staž: 10,4 godine

Ukupna ocena: 87,6


3. Jianjun Vei


Kompanija: Great Wall Motors

Sektor: Automobilska industrija

Država: Kina

Staž: 16,4 godine

Ukupna ocena: 85,9


4. Huateng Ma


Kompanija: Tencent

Sektor: mediji

Zemlja: Kina

Staž: 24 godine

Ukupna ocena: 8,5


5. Sundar Pičai


Kompanija: Google

Sektor: Tehnologija

Država: SAD

Staž: 7 godina

Ukupna ocena: 83,3


6. Šantanu Narajen


Kompanija: Adobe

Sektor: Tehnologija

Država: SAD

Staž: 14,1 godina

Ukupna ocena: 82,5


7. Rid Hejstings


Kompanija: Netflix

Sektor: Mediji

Država: SAD

Staž: 23,3 godine

Ukupna ocena: 82,1


8. Jensen Huang


Kompanija: Nvidia

Sektor: Tehnologija

Država: SAD

Staž: 28,8 godina

Ukupna ocena: 81,1


9. Mark Beniof


Kompanija: Salesforce

Sektor: Tehnologija

Država: SAD

Staž: 20,2 godine

Ukupna ocena: 80,2


10. Lisa Su


Kompanija: AMD

Sektor: Tehnologija

Država: SAD

Staž: 7,3 godine

Ukupna ocena: 79,3

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izvršni direktori najuspešniji direktori satja nadela tim kuk voren bafet multinacionalna kompanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana