Zvanični kurs Evra za dan 26.07.21. :: 117.5606 rsd
Tekst objavljen: 28.07.2020 11:15        


Narodna banka Srbije donela je odluku o novom odlaganju otplate kredita za dva meseca. Šta to znači, na koje pozajmice se odnosi, a na koje ne i kakva je računica na kraju - za RTS je govorio Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije

Koje tri opcije imate ako prihvatite zastoj u otplati kredita?

Vladimir Vasić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je zastoj u otplati kredita još jedna mera koja će pomoći privredi i grašanima da se prebrodi period izazvan epidemijom koronavirusa.

Objasnio je da se mera odnosi na kredite i kreditne proizvode kao što su dozvoljeni minusi i kreditne kartice.Vasić je rekao da je situaicja slična, kao kada je donet moratorijum u martu. Građani koji žele zastoj u otplati ne moraju da se jave banci.

Oni koji žele da nastave redovno sa plaćanjem obaveza mogu da kontaktiraju banku telefonom, poštom ili na drugi način koji predvidi banka.

Kako je rekao Vasić, kada prođu dva meseca, oni koji su izabrali zastoj u otplati imaju tri opcije.

Prva opcija je da se redovna kamata linearno rasporedi na ostatak duga, a da se vremnski period kredita produži za 60 dana.

Druga opcija jeda građani plate samo kamatu, a da se za 60 dana produži kredit.

I treća opcija jeda se plati sve odjednom.

Primera radi, rata stambenog kredita od 300 evra biće veća u proseku za oko 700 dinara, ako se izabere prva opcija.

Vladimir Vasić je rekao da su banke likvidne i visoko kapitalizovane i da imaju snagu i mogućnost da to izdrže.Takođe, on veruje da će ovaj put biti manje klijenata koji će izabrati zastoj u otplati nego što je to bilo u martu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na vanrednoj sednici usvojio propise kojima dužnicima banaka i davalaca finansijskog lizinga omogućava da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Udruženje banaka Srbije vladimir vasić Narodna banka Srbije novi moratorijum moratorijum na otplatu kredita zastoj u otplati kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana