Tekst objavljen: 29.05.2023 15:45        


Cene matura ove godine su znatno skočile, pa najjeftiniji paketi koštaju kao oni najskuplji 2018. godine

Koliko ove godine košta matura u Srbiji?


Cene maturskih večeri skočile su 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, tvrde kako agencije, tako i direktori škola.Dok su premijum ponude u poznatim beogradskim hotelima prošle godine iznosile oko 7.600 dinara "po stolici", za ove će roditelji maturanatamorati da iskeširaju i do 9.500.A ipak, ti hoteli su i dalje najčešći izbor mladih, kažu sagovornici portala N1.

Ponude hotela, restorana i agencija počele su da pristižu još polovinom polugođa, te već mesecima unazad budući brucoši dobro znaju gde će proslaviti svoje poslednje đačko veče. Dok se u manjim mestima, sa svega jednim ili dva lokala u ponudi, dovodi u pitanje samo izbor benda (koji se obično doplaćuje, počev od 1.000 evra pa nagore), u velikim gradovima često se "lomi" između pet ili šest hotela,koji se takmiče ne samo cenama, već i sitnim detaljma u svojoj ponudi.

"Ponude stižu direktno od hotela, dostavljaju se Đačkom parlamentu koji dalje o njima glasa i odlučuje. Savet roditelja je svakako upoznat, alikonačnu odluku donose učenici – ipak oni svi imajuju 18, 19 godina. Izbor obično padne veoma brzo, mada meni je iznenađenje što je hotel koji je među najskupljima gotovo uvek i najtraženiji", kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Kako dodaje, ponekad je potrebna i odluka između dva parlamenta, kao što je slučaj u njegovoj Školi za negu lepote, koju pohađaju uglavnom devojčice, zbog čega matursko veče godinama unazad organizuju sa ETŠ "Rade Končar", školom punom dečaka.Sudeći prema ponudama koje su dostavljene njegovoj školi, ove godine je među najjeftinijima bio hotel Jugoslavija za 5.990 dinara po osobi.

Istu cenu dao je i hotel Majdan, a ona podrazumeva koktel dobrodošlice, voditelj programa, muzički program, švedski sto za učenike i posluživanje za stolom za nastavnike, zatim neoganičena konzumacija bezalkoholnih pića, vina i piva, dekoracija sale, hostese, profesionalno obezbeđenje i DVD snimak večeri po razredu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Hoteli koji žele da budu konkuretniji ponudu su uputili i za ustanove van Beograda – za njih je uračunat čak i prevoz u oba smera.Takmiče se i po pitanju poklona za maturante.Negde će đak generacije dobiti besplatno matursko veče i album sa fotografijama te večeri, a na drugom – putovanje.Nagrade u većini hotela dobija i najbolji plesni par (negde večeru za dvoje, negde vaučer za spa), kao i mis večeri (parferm ili dar iznenađenja).

Hoteli nude i gratise – za po jednog učenika u odeljenju, razrednog starešinu i tri osobe iz uprave škole, dok ostali nastavnici plaćaju po povoljnijim cenama.Takođe, blizanci u razredu plaćaju samo jednu stolicu.Ono po čemu se razlikuju jeste dostupnost alkoholnih pića, profesionalnog fotografa, ali i meni.Ipak, Antonijević ističe da su i uz te diferencije ponude uglavnom slične, ali dađaci uglavnom biraju one prestižne, a samim tim i najskuplje objekte.

"Cene su upadljivo skočile u odnosu na prošlu godinu.Isti 'classic paket' koji je prošle godine koštao 7.600 dinara, ove iznosi oko 9.500 dinara. Nije nas to iznenadilo, skočile su cene svega, od hrane do odela. Jedan gimnazijalac mi je ove nedelje rekao da jeodelo platio 41.000 dinara, i to uz popust od 20 odsto. Pa dok se na to doda košulja, kravata, kaiš, cipele… Ni za muškarce nije tako jeftino kao što se obično misli, a da ne spominjemjedno damsko oblačenje, sa sve šminkom, frizurom, nakitom… U praksi se pokazalo da učenice daju 50 ili do 100 odsto više novca na pripremu za matursko veče od svojih drugara iz odeljenja", kaže on.

Opet, nije u svim školama tako, dodaje. "Trogodišnje škole idu na matursko veče u mnogo manjem obimu. U odeljenjima gimnazija, medicinskih, ekonomskih, pravnih škola ne postavlja se pitanje da li će ceo razred ići, alikad je reč o deci iz trogodišnjih škola, za klasično matursko veče opredeli se oko 40, 50, najviše 60 odsto. Pitao sam više puta zašto, kažu da im je preskupo i da mogu da se zajedno provedu jeftinije, u nekom svom aranžmanu. Materijalno pitanje je tu presudno", obrazlaže on.Roditeljima je plaćanje unekoliko olakšano jer većina hotela nudi mogućnost tri rate, navodi se u brošurama dostavljenim školama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena mature matura maturanti 2023

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana