Tekst objavljen: 16.04.2014 10:30        


U SAD- u je 2012. godine upotreba kreditnih kartica dostigla neverovatnih 2,2 triliona dolara, što je za 8,4% više negod 2011. godine. To je puno novca koji se obrće korišćenjem “plastike”, posebno ako se uzme u obzir činjenica da kreditne kartice postoje samo pedesetak godina.

Kratka istorija kartica: "Plastika" stara tek pola veka

Kreditne kartice kakve danas znamo (Visa, MasterCard, American Express, itd) prvi put su se pojavile 1958. godine, kada je Bank of America izdala BankAmericard. To je bila prva kreditna kartica dostupna za potrošače iz srednje klase i male i srednje trgovce u SAD- u. BankAmericard je bila prva među globalnim brendovima koja je kasnije postala Visa.

MasterCard je rođena 1966. godine, ali koreni ove kartice potiču godinama unazad. Pojavila se u Bruklinu, kada je Flatbush National Bank izdala kartice za lokalnu upotrebu 1947. godine. Lokalni trgovci mogli su da založe račune od prodaje u banku a banka bi dala menicu mušteriji koja bi obavila kupovinu.

Veliki proboj industrije desio se 1950. godine kada je Diners Club kartica postala prva kartica za naplaćivanje – osnivač Diners Club- a Frank McNamara bio je na večeri kada je shvatio da mu je novčanik u drugom odelu, što ga je inspirisalo da napravi karticu koja bi omogućavala gostima restorana da izmire svoje račune na kraju svakog meseca.

To su bile platne kartice, što znači da vlasnik kartice mora da plati svoj račun u celosti kada dođe vreme za to, za razliku od kreditnih kartica, kod kojih trošite pozajmljeni novac. (Kreditne kartice mogu da budu od pomoći u hitnim slučajevima i za finansiranje većih kupovina, ali prelaz sa tzv. naplatnih kartica na kreditne kartice omogućio je preterano trošenje, što je u SAD- u dovelo do duga na kreditnoj kartici u iznosu od neverovatnih 856 milijarde dolara.)

American Express je takođe nudila naplatne kartice kada se pojavila 1958. godine, a kreditne kartice je tek počela da izdaje 1987. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje karticama kartica kartice platne kartice kreditna kartica kreditne kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana