Tekst objavljen: 06.03.2020 13:10        


Društvena mreža za poslovnu zajednicu LinkedIn objavila je popis 15 najbrže rastućih zanimanja u ovoj godini, a iako je procena rađena na temelju podataka korisnika iz SAD-a, uz neke manje oscilacije u poretku, ona važi i za globalno tržište rada

Linkedin objavio listu najbrže rastućih zanimanja

Listom dominiraju tehnološke profesije, inženjerstvo, analiza podataka i poslovi iz STEM područja. Kao što je poznato, pojam STEM odomaćio se i kod nas, a satkan je od početnih slova četiri područja – science, technology, engineering i mathematics, odnosno nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

Samo je nekoliko zanimanja koja su ušla na dragoceni popis, a da nisu iz oblasti tehnologije, a lista se temelji na rastu potrebe za tim zanimanjima u prethodnih pet godina.

Jedino zanimanje sa srednjom školom koje ulazi u top 15 je zdravstveni tehničar. Nalazi se na devetom mestu, a posebno su traženi u SAD-u. Reč je o ljudima koji obilaze i pomažu osobama s poremećajima iz spektra autizma, ili pacijentima koji imaju neke druge mentalne zdravstvene smetnje koje zahtevaju asistenciju, nadgledanje i pomoć.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Najtraženije zanimanje u svetu prema analizi LinkedIna je stručnjak za veštačku inteligenciju (godišnja stopa rasta čak 74 odsto), drugi je inženjer za robotiku, a na trećem je naučnik za podatke.

Ovo zanimanje – u originalu "data scientist", neupućenima zvuči kao “mlaćenje prazne slame”, ali reč je o zanimanju koje u svetu traži gotovo svaka kompanija i ustanova. Analize koje oni rade podižu dobit poduzeća, istražuju ponašanje kupaca u okviru vlastitih usluga, proširuje to istraživanje na širu populaciju, rade statističke analize, prezentuju pronađene zakonitosti i predloge za unapređenja usluga itd.

Više od 80 odsto najtraženijih zanimanja u Top 15 su iz IT struke. Na visokom četvrtom mestu LinkedIn liste je i Full Stack razvojni inženjer. Reč je o programerima koji održavaju softver i rade njegovu nadogradnju, a peti je opet posao iz IT sektora – inženjer za pouzdanost internet stranice.

Sledi stručnjak za uspjeh klijenata, predstavnik za razvoj prodaje, inženjer podataka, stručnjak za internet sigurnost, bekend programer, direktor za prihode, klaud inženjer, JavaScript programer…

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
najbrže rastuća zanimanja linkedin poslovi poslovi budućnosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana