Tekst objavljen: 03.05.2019 11:00        


Postoji mnogo načina da upadnete u dug, od studentskog kredita preko zajma za auto do hipoteke ili provizije za kreditne kartice. Dugovi mogu brzo da se nagomilaju, a otplaćivanje istih često je ponosni trenutak u vašoj finansijskoj prošlosti.

Nemate više dugove. Šta je sledeće?

Iako je otplaćivanje duga razlog za slavlje, takođe može biti prilika da nastavite sa poboljšanjem vašeg finansijskog zdravlja. Onda kada se dug otplati, evo nekih novih ciljeva koje treba postaviti kako bi se sada slobodan novac dobro upotrebio.

1. Odajte sebi počast

Oslobađanje od duga nije mala stvar te je u redu ako želite taj trenutak da obeležite. Postigli ste nešto i treba da proslavite. Samo ne dozvolite da vas ta proslava vrati u dug.

Postoje proslave bez griže savesti ali i one skupe. Jedno mini „raspianje“ je u redu, i ako ste živeli skromnijim načinom života možete pogledati ona područja gde sada možete dodati nešto novca. Ali na kraju je dobra ideja da priznate svoju prošlost i da nastavite da gledate u (finansijsku) budućnost.

2. Ponovo procenite vaš budžet

Vaš budžet je u osnovi analiziranje koliko novca zarađujete i koliko trošite. Pošto se ti brojevi mogu menjati u toku života, važno je da redovno procenjujete vaš budžet. Selidba, nov posao ili dobijanje deteta su prilično očigedni trenuci kada treba to da obavite. Ali je takođe dobro da to uradite kada isplatite sve dugove, pa čak i nakon toga što češće, kako bi ste se postarali da ćete biti tamo gde želite da budete.


3. Počnite da štedite

Dobra je ideja da ono što ste naučili od vaše strategije otplate duga iskoristite kako bi izgradili štednju. Bilo da štedite da bi ste kupili kuću, izgradili penzioni fond ili planirate odmor, i dalje možete da živite sa vašim trenutnim budžetom i da ono što ste primenjivali za plaćanje duga primenite na štednju.

Ova strategija je osmišljenja da bi ste izbegli rasipnički način života, sada kada vam nov novac u bužet povećava troškove umesto da ostvarujete finansijske ciljeve. Pokušajte prvenstveno da nastavite da živite kao što ste ranije kada ste otplaćivali dug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4. Izgradnja fonda za nepredviđene troškove

Postoji nekoliko razloga da imate fond za nepredviđene situacije, a onda kada izađete iz duga ovo bi trebalo da postanete još više imperativ. Čak i oni finansijski najpripremljeniji kao i stručnjaci za budžet mogu da se suoče sa nepredviđenim troškovima. Ovi troškovi mogu da vas godinama unazade ako nemate fond za iste sa strane.

Fond za nepredviđene troškove može sprečiti da ponovo ne upadnete u dug. Biti pripremljen više nego što se očekuje može da održava vaše finansijsko zdravlje za koje ste radili.

Iako ste se oslobodili od duga, dobro bi bilo kada bi ste i dalje održavali svoje navike u pogledu odgovornosti i pratili vaše finansije.

1 komentar

  1. User image
    gaga 09.05.2019 14:34


    Nije komentar,ali bih vas zamolila da napisete nesto i o tome kako se sa finansijama ophoditi u penziji i kako i tada odrzati finansijsku stabilnost...Vise od 30 godina primenjujem ono o cemu pisete i uspela sam u svemu sto sam zelela...sada,kada mi je do penzije ostalo jos par godina,zelela bih da date prdloge kako i tada da upravljamo finansijama i budemo zadovoljni,,,

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac dugovanje dugovi finansije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana