Zvanični kurs Evra za dan 21.06.21. :: 117.5730 rsd
Tekst objavljen: 15.01.2021 11:25        


Već uveliko se priprema novi ekonomski paket pomoći za 2021. godinu

Novi paket državne pomoći trebalo bi da obuhvati i zaposlene i nezaposlene

Novi paket državne podrške privredi i građanima koji treba da ublaži posledice izazvane pandemijom obuhvatiće i nezaposlene.

Ova kategorija ugroženih sigurno će dobiti određenu pomoć, a u Nemanjinoj 11 se intenzivno radi na definisanju predloga i sagledavanju koliko će sredstava biti izdvojeno za tu namenu.

Ministar finansija Siniša Mali je to i nagovestio ističući da razmišljaju kako da pomognu nezaposlenima.

"Nama je stopa nezaposlenosti niža nego pre pandemije virusa korona i nemamo problem u tom segmentu. Ali, razmišljamo kako da nezaposlenima, ljudima koji su ostali bez posla pomognemo, da im olakšamo i ublažimo negativne posledice", objasnio je Mali.

Što se tiče podrške građanima, koja je prošle godine bila u vidu isplate 100 evra za sve koji su to želeli, ministar je rekao da i o tome razmišljaju, ukoliko bude potrebno, dok je Aleksandar Vučić nedavno naglasio da će pomoći najverovatnije biti, ali ne u tolikom iznosu.

Pojedini stručnjaci osporavaju ovu meru, jer smatraju da novac treba ciljano da se usmeri ka najugroženijim kategorijama stanovništva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Do polovine februara biće definisan novi paket pomoći. Prema dosadašnjim najavama, razmatra se podrška za celokupnu privredu. To znači da bi1,05 miliona zaposlenih moglo da dobije dva ili tri puta po pola minimalca, odnosno od 32.000 do 48.000 dinara.

I predsednik i ministar najavili su da se razmatradodatna pomoć za one grane privrede koje su najugroženije, a to su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam i putnički saobraćaj. Ali još uvek nije poznato na koji način će to biti učinjeno.

Može da se pretpostavi da ćeminimalac kao i u prethodnom paketu pomoći, biti isplaćen samo onima koji imaju zaključen ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme. Radnici angažovani na privremenim i povremenim poslovima nisu imali pravo na ova sredstva, kao ni oni koji rade "na crno".

Stručnjaci očekuju da će i kod isplate ove državne pomoći važiti slični uslovi kao što je bilo i sa prethodnim paketom mera. Oni su sigurni da ćezabrana otpuštanjabiti jedan od njih, jer je to mera koja je sačuvala radna mesta. Preduzeća koja su uzela sredstva imala su obavezu da u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
državna pomoć pomoć privredi pandemija korona virus paket pomoći siniša mali

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana