Tekst objavljen: 12.11.2022 9:00        


Za pijačne prodavce primena novog zakona o fiskalizaciji trebalo bi da počne 1. januara 2023. godine. Iako je primena fiskalizacija počela još u maju 2022. godine, pijačni prodavci su bili izuzeti iz ovog zakona sve do početka sledeće godine.

Od 1. januara fiskalne kase će biti i na pijacama, ovo su prodavci koji će imati tu obavezu


Kako kažu iz Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" od Ministarstva nemaju još nikakvu preciznu informaciju vezanu za ovo pitanje.

Početak primene novog zakona o fiskalizaciji počeo je 1. maja i njime je predviđeno da su svi obveznici u obavezi da koriste nove fiskalne kase. Prvobitno ovim zakonom je bilo predviđeno da svi pijačni prodavci moraju da imaju fiskalne kase, što je nakon višednevnih protesta odloženo za 1. januar naredne godine, kako bi bio ostavljen prostor pregovorima.

Izvršni direktor Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" Savo Duvnjak za "Blic Biznis" rekao je da se povodom ovog pitanja Ministarstvo finansija još uvek nije oglasilo i da još uvek nemaju precizne informacije kada reč o pitanju fiskalizacije pijačnih prodavaca.

- Na bazi internih istraživanja, koja se sprovode najmanje dva puta godišnje na reprezentativnom uzorku preduzeća koja se bave komunalnom delatnošću upravljanja pijacama, procenjujemo da na pijacama u Srbiji posluje oko 10 hiljada preduzetnika. Takođe se procenjuje da je oko 30 odsto preduzetnika koji posluju na pijacama izdavalo kupcima fiskalne račune i pre donošenja novog Zakona o fiskalizaciji. To su prvenstveno vlasnici trgovačkih ili zanatskih radnji (pekare, mesare, ribarnice i sl.) koji zakupljuju poslovne prostore.

- Oko 70 odsto onih koji su takođe obuhvaćeni Zakonom o fiskalizaciji uglavnom rade na tezgama, na robnim i mešovitim pijacama. Reč je o preduzetnicima koji su u Agenciji za privredne registre uglavnom registrovani na šifre: 47.81 (trgovina na malo hranom, pićima i duvanskim proizvodima natezgama i pijacama); 47.82 (trgovina na malo tekstilom, odećom i obućom natezgama i pijacama) i 47.89 (trgovina na malo ostalom robom na tezgama i pijacama).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Da sve bude još jasnije, registrovani poljoprivredni proizvođači, koji na pijačnim tezgama prodaju svoje proizvode, nemaju obavezu da izdaju fiskalne račune, Fiskalne kase su obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili, na primer, voće i povrće iz uvoza."

- Kada je došlo do primene zakona o fiskalizaciji polovina pijačnih prodavaca je imala jasan stav o tome. Rekli su da upotreba fiskalnih kasa na pijaci neće biti moguća.

Podsetimo, pijačni prodavci nakon drugog sastanka u presedništvu Srbije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, tada su saopštili da njima fiskalne kase neće biti uvedene 1. maja.

Tada su i potvrdili da se svi naredni sastanci prebacuju u Ministarsvo finansija, gde će se formirati radne grupe koje će raditi na rešavanju ovog problema, pomoći će državi da zajedničkim snagama što pre uklone stvari koje će kasnije dovesti do lakše fiskalizacije.

Prednosti sistema fiskalizacije

Brojne su prednosti novog sistema fiskalizacije i za građane, ali i za državu i za privredu. Jedna od najvećih prednosti je što omogućava efikasniju borbu protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent. Samo u prvom tromesečju, Poreska uprava je naplatila 55 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine što predstavlja rast od 12 odsto.

Sa ovim sistemom stiže i novina, tj. mogućnost praćenja prodajnih objekata u realnom vremenu. Tako inspektori Poreske uprave mogu iz svojih kancelarija uživo prate aktivnosti u prodajnim objektima, vrše analize i odlaze u ciljane inspekcije.

Jedna od najvećih prednosti koju novi model e-fiskalizaciije donosi građanima je to što će skeniranjem QR koda moći da provere validnost fiskalnog računa. Zakonom o elektronskom fakturisanju propisan način slanja, primanja i čuvanja e-faktura će postepeno usvojiti i privredni subjekti u međusobnim transakcijama.

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine.

10 komentara

  1. User image
    Marko 12.11.2022 10:07

    Podržavam uvođenje fiskalnih kasa, to je efikasno oružje protiv muljatora, međutim, i dalje je nepravda što neki moraju da ih koriste, a neki ne. Konkretno mislim na taksiste i advokate. Ispada kao da su to neke nad-profesije pa imaju dozvolu da mute. Sve dok pravila ne budu važila za sve podjednako, ne možemo sebe nazivati uređenom državom.

  2. User image
    Mj 13.11.2022 5:41

    To toje pravo još porez i na mačke i vazduh što dišemo državi trebaju pare a narod je glasao za ovu vladu i nema šta dase buni .Bravo ova vlada pomaže narodu.

  3. User image
    Jelica 13.11.2022 6:10

    Da li fiskalna kasa vazi I za nas koji proizvodimo to voce I pivrce?

  4. User image
    Persa 13.11.2022 7:13

    Zanima me, zasto, dosta njih kad izda racun na njemu pise: nije u PDO? To su robne kuce, piljare... Kad oni placaju porez?

  5. User image
    Leontina 13.11.2022 7:23

    Treba da plaćaju porez državi,mlečno mesna hala pare mlate,1300fin.pršuta,čvarci itd. Pazar dnevni bez 100.000din.nije
    A koliko njih ima, u robnom delu isto pare mlate,ali neće porez da plaćaju.

  6. User image
    Aleksandar 13.11.2022 9:48

    I treba. Zašto bi oni bili izuzeti !? Drzava gubi,tezge su prepune švercovane robe. Vreme je ...,devedesete su davno prošle...

  7. User image
    Radenko 13.11.2022 11:43

    Podržavam uvođenje fiskalnih kasa na piacama.
    Tako će da se spreče nelegalne abnormalne zarade,siva ekonomija.Svi prodavci se velikom brzinom bogate,imaju po nekoliko stanova-kuća,kola.A nie plaćaju porez državi.Jadni male radnje plaćaju velike zakupnine lokala a naj urednije plaćaju porez.
    Bilo bi fer uvesti kase i na pijace.
    VEĆINA GRAĐANA TO PODRŽAVA DA ZAKON BUDE ISTI ZA SVEEEE!!!!

  8. User image
    Dragan 13.11.2022 17:46

    Zašto advokati i stomatolozi ne izdaju fiskalni račun za sto i hiljadu puta veće iznose od onih na tezgama ?

  9. User image
    Cicka 15.11.2022 12:50

    Svaki onaj ko prodaje bilo sta a sto mozu na neki nacin da eventualno ugrozi kupca u bilo kom smislu: pravno, zdravstveno i slicno morao bi da izdaje fiskalni racun koji bi bio dokaz za nastalu stetu , da je kupac platio uslugu na osnovu koje moze da tuzi .

  10. User image
    Damnjan 30.11.2022 14:32

    Sin mi ima dve samoposluge u selu,I on prodaje toalet papir,istog proizvođačа koji je uzeo preko racuna,navodim primer,on takav papir 10rolne pakovanje rodaje po 300din,koji mora da ukuca u kasu,a takav isti papir prodaju na tezgi 100metra dalje za 250 din na tezgi bez racuna,i bez kucanja,i ne placa tezgu nikom nista,i dokle to ko je tu ugrozen.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodavci pijaca fiskalne kase fiskalizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana