Tekst objavljen: 26.08.2022 18:00        


Znate li da raspolažete novcem? Da biste saznali koliko ste finansijski pismeni dovoljno je odgovoriti na tri jednostavna pitanja. Dodajmo samo da ukoliko ste odgovorite tačno na sva tri pitanja, naći ćete se u manjini

Ovaj test otkriva kolika je vaša finansijska pismenost

Naime, u mladoj kapitalističkoj Rusiji čak 96% ispitanika nije tačno odgovorilo na sva tri pitanja. Među nacijama najuspešniji su bili Nemci gde je čak 53% ispitanika dalo sva tri tačna odgovora i Švajcarci sa 50% uspešnosti.

Među nacijama koje ne raspolažu dobro novcem prednjače Šveđani sa 79%, potom Italijani 75%, Japanci s 73% i Francuzi sa 69% ispitanika koji ne znaju da tačno odgovore na ova pitanja.

1. Pretpostavimo da imate 100 evra na štednom računu i kamatnu stopu od 2% godišnje. Koliko ćete imate novca na štednom računu za 5 godina?

a) više od 102 evra
b) tačno 102 evra
c) manje od 102 evra
d) ne znam koliko

2. Zamislite da je kamatna stopa na štednom računu 1%, a inflacija 2% godišnje. Koliko bi za godinu dana taj novac vredeo u odnosu na prethodno stanje:

a) više
b) potpuno isto
c) manje nego danas
d) ne znam koliko

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


3. Smatrate li tačnom sledeću tvrdnju? "Kupovina deonica jedne kompanije pruža sigurniji povraćaj novca nego investicioni fond":

a) istina
b) laž
c) ne znam


Rezultati otkrivaju zapanjujuć nivo finansijske nepismenosti širom sveta, ali i snažnu ulogu uticaja porodice na finansijsku pismenost. Zanimljivo je i da na nju više utiču majke, pa su znatno pismenija deca čije su majke završile fakultet, piše Poslovni dnevnik.












Inače, tačni odgovori su - 1: A, 2: C i 3: B.

1 komentar

  1. User image
    Ivan 10.06.2021 10:01

    Odgovorio sam tačno nasva tri pitanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
finansijska pismenost novac finansijska edukacija finansije test znanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana