Tekst objavljen: 14.03.2022 12:55        


Od petka od 3 sata popodne stupila je na snagu nova Uredba Vlade Srbije, kojom su ograničene cene evrodizel i evro premium BMB 95 goriva na svim pumpama u Srbiji

Ove vrste goriva nisu obuhvaćene ograničenjem cena na pumpama


Dok je po novom cenovniku litar evrodizela litar košta 187,7 dinara, a benzina BMB 95 premium 176,3 dinara, cene kvalitetnijeg goriva su prepuštene slobodnom kretanju i praćenju tržišnih trendova.

Tako se na pumpama u Srbiji, cene litra kvalitetnijeg benzina BMB 100 kreću od 193,9 dinara do 195,9 dinara, a cene premium dizel goriva od 198,7 dinara do čak 204,9 dinara za litar.

Kako ova goriva nisu obuhvaćena ovom Uredbom, a prema podacima sajta trejdingekonomiks (tradingeconomics) barel Brent nafte je juče poskupeo za 3,06 odsto i njim se trgovalo po ceni od 112,67 dolara, vrlo je izvesno da će njihove cene samo nastaviti da rastu.

Nove cene svakog petka

Uredba koja je juče stupila na snagu, doneta je u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva. Njome je utvrđena maksimalna maloprodajna cena i njom su obavezani svi privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima.

Trgovcima je ograničena marža na šest dinara, a ukinuta je i carina na uvoz sirove nafte.

Cenovnici će se menjati jednom nedeljno, svakog petka najkasnije do 15 časova, kada će na zvnaičnoj stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija biti istaknute cene koje će vozači plaćati na pumpama. Vlasnici pumpi će morati da primene nove cene odmah po objavljivanju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U nedavnom saopštenju ministarstva trgovine istaknuto je i da su privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima obavezani da nastave sa isporukom naftnih derivata, ali isključivo u rezervoare prevoznih sredstava. Dakle, točenje u kanistere i druge sudove je strogo zabranjeno.

Cene nafte relativno stabilne

Barel na londonskom tržištu juče je vredela 112.67 dolara, što je rast od 3,06 odsto. Na američkom tržištu barel je istovremeno bio 109,33 dolara i zabeležen je rast cene od 3,12 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vrste goriva BMB 95 gorivo cene goriva ograničenje cena gorivo u srbiji dizel benzin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana