Tekst objavljen: 16.12.2020 10:55        


Narodna banka Srbije po hitnom postupku donela je mere koje bi trebalo dodatno da olakšaju otplatu kredita fizičkim licima i preduzetnicima po isteku moratorijuma

Ovo je sve što treba da znate o trećem moratorijumu

Olakšice se odnose na one koji su izgubili posao u vreme pandemije, poljoprivrednike i preduzetnike sa nižim primanjima i lizing ugovorima, kao i na one koji duže od mesec dana kasne sa otplatom kreditnih obaveza. Zainteresovani već od danas mogu da se jave banci, a odgovor će dobiti u roku od 30 dana.

Nije klasični treći moratorijum ali su nove mere početak presudne trke banaka sa kovidom do početka vakcinacije.

Strah od većeg otpuštanja u narednoj godini po prestanku moratorijuma, Narodna banka na ovaj način pokušava da predupredi. Nove mere predviđaju zastoj u otplati problematičnih pozajmica sa grejs periodom od pola godine, ali sa ciljanom pomoći najugroženijim klijentima. Kako se kamata u vreme grejs perioda ne naplaćuje, ali ipak obračunava, savet je da klijenti, ako su u mogućnosti, bar nju plaćaju dok miruje otplata kredita.

- Nakon prestanka grejs perioda ili te pauze, nastavljaju da plaćaju ratu kredita u istom iznosu ili čak i manja koja je bila prethodna. Neće se rata kao u slučaju prvog i drugog moratorijuma povećavati i na taj način oni će biti u istoj situaciji u kojoj su bili pre grejs perioda - objašnjava direktor sektora u Narodnoj banci Srbije Bojan Terzić.

Produžiće se, kaže, rok otplate kako ta rata neće biti veća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Klijenti dužni da podnesu zahtev bankama

Za razliku od prethodnih moratorijuma koji su išli po automatizmu, ovoga puta preduzetnoci ili fizička lica koja su u problemu moraće sama da odu u banku i da traže zastoj u otplati koji je sada šest meseci.

Prednost koje će banke davati takvim licima jeste da oni imaju ispod prosečne mesečne zarade ili prosek koji je manji od 120 hiljada dinara u odnosu od pre pandemije ili na lica koja imaju veća kreditna opterećenja na prihode od 40 odsto.

Klijenti su dužni da narednih sedam dana podnesu zahtev bankama, ali ukoliko i posle Nove godine klijent izgubi posao i uđe u probleme, moći će da zatraži zastoj u otplati do kraja aprila.

Banke imaju para da finansiraju mere

U bankama tvrde da imaju para da finansiraju ove mere i da su ovakvi potezi u cilju sprečavanja ličnog bankrota.

- Naravno, sve ove mere imaju zadatak da odlože tu obavezu . Što se tiče obaveze građana i privrede, mala mikrio i srednje preduzeća su najčešće i pogođena u ovakvim situacijama i ova mera je za njih -kaže Vladimir Vasić.

Garantna šema za privredu moratorijum jedan i dva kao i najnovije mere za privredu i građane, prema mišljenju bankara, biće za sada dovoljne da spreče povećanje nenaplativih kredita koji su za sada zanemarljivi.Pogotovo jer su u ovoj godini porasle i stambene pozajmice za 13 odsto ali i keš krediti.

11 komentara

 1. User image
  Violeta Zlatanovski 17.12.2020 6:44

  U Unicredit banci se prave ludi,ne znaju za idluku NBS,ne znaju da li ce davati olajsice,niti kada,kao da su rod godpodinu Kostunici

 2. User image
  Milos 17.12.2020 13:51

  ovo je super,svaka cast :)

 3. User image
  Miki 17.12.2020 17:30

  U credi agricol banci nista nisu culi

 4. User image
  marko 17.12.2020 22:02

  NBS je ostavila period do 22-og do kad banke moraju da stave obavestenje na sajt i da obaveste korisnike, tako i u Unicredit, nije da nece nego moraju .

 5. User image
  Goran 17.12.2020 22:41

  Za morotorim prvih 3 meseca pa drugih 2mesca sada placam visak dodato na kredit 34720 dinara u potpisu vasa komercijalna banka 9 12 2020

 6. User image
  Sanja 17.12.2020 23:02

  Isto je i sa NLB bankom rekli su mi da će 22.12. dobiti obavestenje za sada ništa

 7. User image
  Aleksa 18.12.2020 7:58

  U komercijalnoj banci kao neznaju nista.znaju samo iz medija

 8. User image
  Duci 18.12.2020 8:09

  @Violeta Zlatanovski Naculi su sigurno ali nece da daju nikakve info dok im na sajtu banke ne bude izbaceno. I oni cekaju da im direkcija banke napiše detaljno sta u kako. Vazice za sve banke.

 9. User image
  Janja 22.12.2020 15:50

  Isto je i sa bankom Intesa, niti imaju obaveštenje niti kreditini savetnici znaju kakav zahtev za dobijanje olakšica želim da podnesem.
  NBS je na svom sajtu navela sledeće:
  Донете одлуке ступају на снагу сутра, 15. децембра 2020. године, те су дужници већ од наредног дана у могућности да, без обзира на обавештење банака односно давалаца финансијског лизинга, поднесу захтев за добијање наведених олакшица.

 10. User image
  verica.djokovski 28.12.2020 17:28

  Molin vas da mi izadjete u susreti da odlozim placanje kredita.I

 11. User image
  Sladjana 13.07.2021 13:56

  Postovani ,
  da li banke prijavljuju kreditnom birou kasnjenje uplate kamate duze od 60 dana , u ovom moratorijumu, posto sam se Aneksom opredelila za placanje kamate .a glavnica je u moratorijumu , Zakasnila sam prvu i drugu ratu duze od 60 dana. Znam da u prva dva moratorijuma nije bilo prijavljivanja .
  Srdacan pozdrav, Sladjana

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Narodna banka Srbije vladimir vasić novi moratorijum moratorijum na otplatu kredita Bojan Terzić treći moratorijum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana