Tekst objavljen: 07.03.2022 16:55        


Mnogo toga prenesemo svoji nasledicima. Ponešto je dobro, a ponešto je i loše

Ovo su loše finansijske navike koje deca "pokupe" od nas


Da li ste vi jedna od onih osoba koje "znaju sa novcem"? Da li su takvi bili vaši roditelji?

U zavisnosti da li je odgovor na ova dva pitanja "da" ili "ne", lako možete da zaključite da li će i vaša deca imati zdrave finansijske navike, ili će loše raspolagati novcem.

Upravo to pokazuje jedna studija američka studija iz 2017. godine - deca od roditelja "pokupe" dobre i loše finansijske (naravno i mnoge druge) navike.

Preveden na naše uslove, zaključak američkih naučnika glasi: onaj ko ima 60 hiljada dinara ili više duga po kreditnoj kartici, imaju veće šanse da decu nauče lošim finansijskim navikama, na primer da potroše novac čim ga dobiju.

Da deca ne bi ponavljala iste loše poteze, potrebno je poraditi na lošim navikama. Ovo, naravno, ne znači da je to lako i da će ići brzo, ali valja početi od nečega.

Studija kaže da je ovo sedam najčešćih navika koje valja menjati:

Plaćanje nepotrebnih ili preskupih naknada

Iznos od nekoliko stotina dinara možda ne mora da deluje kao nešto veliko, ali vremenom shvatite da na naknade dajete dosta novca. Tu pre svega mislimo na troškove u banci (skupi paketi računa, kreditne kartice, kašenje sa otplatom rate). Najčešće trošimo na naknade za korišćenje bankomata drugih banaka. Nemojte plaćati nešto što ne morate.

"Sav novac u prvu kafanu"

Možda ste videli ovaj problem dok ste odrastali: vaš otac je dobio povišicu i odmah otišao i kupio sebi nešto što je želeo ili potrošio sav novac na neki drugi način. Naravno, svaki bonus treba proslaviti ali da li ceo treba potrošiti odmah? Jedan deo povišice ili bonusa uvek stavite na štednju.

Ne planirate penzionisanje

Planiranje bezbrižne starosti većini od nas nije prioritetan zadatak, ali šta će se događa kada nebudete mogli više raditi zbog starosti, zdravlja ili smanjenja broja zaposlenih? Da li će penzija koju primate moći da pokrije troškove? Ukoliko niste započeli planiranje ovog dela svog života uradite to odmah.

Trošite više nego što imate

Ako je potrošnja veća od vašeg prihoda, možete završiti u dugovima. Živeti život u skladu sa mogućnostima nije lak, kada su na svakom koraku novi proizvodi ili usluge koje se svakodnevno plasiraju od strane trgovaca ili banaka. Ono što je bitno eliminisati impulsivnu kupovinu. Nemojte odmah kupiti neštio što vam zapadne za oko, prvo dobro razmislite i zapitajte se da li vam to što vam se nudi zaista i treba.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ne koristite trajne naloge

Obaveze koje svakog meseca plaćate, plaćajte online, ujedno ćete uštedeti na proviziji koja je svakako manja ukoliko ovo radite putem web ili mobilne aplikacije nego u poslovnici banke ili pošte.

Previše plaćate "plastikom"

U "dobrim starim vremenima", ako niste imali novac da nešto kupite, niste kupili. U našoj eri plastičnog novca, međutim, ohrabreni ste da trošite više nego što možete sebi da priuštite dok o plaćanju razmišljate kasnije.

Ukoliko plaćate samo minimalni iznos sa kartice, vrlo brzo možete utvrditi da ste u vrlo nezavidnoj poziciji. Ne samo da plaćate više za svaku stvar koju ste kupili zahvaljujući trošku kamate, već vam se i glavni dug ne smanjuje kako ste planirali, a on se može smanjiti i na ovaj način.


Niste dovoljno ili uopšte osigurani

Proizvodi osiguranja mogu igrati važnu ulogu u penzionom i finansijskom planiranju. Osiguranje može doći u različitim oblicima u vidu života, zdravlja i drugog.
Procenite svoje potrebe za osiguranjem i proverite da li bi vam dodatno osiguranje života , osiguranje od nezgoda, doma ili dodatno penziono moglo biti od koristi u kasnijem životu. Izbegavajući ove navike, pored toga što ćete na finansijskom planu biti u boljem položaju, već ćete pomoći svojoj deci i bolje ih pripremiti za upravljanje novcem.


Ovo su jednostavni koraci koje roditelji mogu preduzeti da isprave neke loše navike koje imaju kada je u pitanju novac i da i nauče svoju decu od malena šta znači biti finansijskoi odgovoran. Pored toga, dobro je znati i kako da upravljate većom sumom novca, ako je imate. A da biste to znali treba znati i razliku između kockanja i ulaganja.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.








Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac lične finansije deca deca i upravljanje novcem loše navike finansijski savet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana