Tekst objavljen: 12.01.2022 17:10        


Cene polovnih automobila već su porasle, a sudeći po okolnostima na tržištu ove godine poskupljenje bi moglo da se nastavi

Porasla cena polovnjaka u Nemačkoj, a to će se odraziti i na Srbiju


U Evropi je trenutno manje polovnih automobila nego kupaca, i sve to diže cenu iz uvoza, a posebno iz Nemačke koja je Srbima omiljena destinacija za kupovinu polovnjaka.

- Polovni automobili postali su retka roba. Za raspoložive polovne automobile kupci moraju da plate više. Cene su porasle od pet do deset posto. U nekim situacijama polovni automobili koštaju više od novih, a kada se uzme u obzir da na isporuku novih trenutno mnogo čeka, naveo je Tomas Pekrun, zamenik predsednika Centralnog udruženja nemačke automobilske trgovine (ZDK).

On navodi da ćemo i u 2022. godini imati poskupljenje polovnih automobila, a da se normalizacija tržišta očekuje najranije tek 2023. godine.

Martin Vajs radi za DAT, organizaciju osnovanu 1931. koja neutralno i objektivno procenjuje stvarnu vrednost automobila.

Prema njegovim rečima, čudno je šta se trenutno dešava u automobilskoj industriji, ako ida je tržište potpuno poludelo. Eksploziju cena izazvala je pandemija i dugotrajna nestašica čipova za automobilsku elektroniku.

U 2020. godini registrovano je manje novih automobila zbog pandemije, od kojih neki sada nedostaju kao polovni automobili. Pored toga, kompanije za iznajmljivanje automobila trenutno manje ulažu u vozila koja će posle kraćeg vremena biti ponuđena na prodaju. Opao je broj novih registracija automobila koje trgovci deklarišu kao korišćene nakon samo jednog dana. Pekrun navodi da je jednostavno premalo automobila na tržištu. Kako dileri zbog nedostatka čipova čekaju na novi automobil godinu dana, sve više posežu za polovnim vozilima. Ovo dodatno smanjuje ponudu, piše Mondo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nedavno je sprovedna anketa o zainteresovanosti građana za kupovinu novog automobila, a rezultati su povoljniji nego na početku pandemije. Među onima koji su odložili kupovinu, jedna trećina navodi da je to učinila jer čeka da vidi razvoj situacije, trećina zbog rasta cena, a svaki peti kao razlog odlaganja navodi smanjene prihode.

Manji broj je onih koji su povećali svoj budžet za kupovinu zbog skoka cena, a većina odlučuje da za iste pare kupi stariji auto.

Većina prodavaca (73,8 odsto) očekuje dalji rast cena u narednom periodu, a isto mišljenje deli i gotovo trećina anketiranih kupaca.

U Srbiji 85 odsto polovnjaka

Prema podacima Srpske Asocijacije uvoznika vozila i delova, prodaja novih vozila u našoj zemlji čini oko 15 odsto ukupne prodaje, odnosno prvih registracija, a čak 85 odsto čine polovna vozila.

Pritom je skoro 80 odsto polovnih vozila starije od 10 godina, što nas dovodi do poražavajuće statistike prosečne starosti voznog parka u Srbiji, koja iznosi oko 17 godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
polovnjaci polovni automobili Nemačka cena polovnjaka rast cena polovnjaka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana