Tekst objavljen: 14.08.2022 9:00        


Biti menadžer je nešto čemu mnogi od nas streme godinama. Bilo da imate san da pokrenete sopstveni biznis, vodite mali tim do uspeha ili postanete glavni izvršni direktor ogromne multinacionalne kompanije, postati menadžer, izvršni direktor, preduzetnik ili neki drugi oblik lidera je nešto na čemu treba raditi

Sedam razloga zašto menadžeri treba dosta da čitaju


Na taj način daje se šansa za zaradu više novca, da se stekne poštovanje i uvek ćete imati prednost ako tražite novo zaposlenje ili buduće prilike.

Neki menadžeri greše misleći da znaju sve. Oni su glavni u svojoj igri, na njima je veliki posao i oni su zaduženi za njega. Prestaju da uče. Prestaju tražiti načine da se poboljšaju i dok možda investiraju vreme i novac trenirajući osoblje, njihov trening staje. Takvi menadžeri su retko uspešni. Retko ostaju na vrhu igre na duže vreme, bore se da motivišu njihove timove ili steknu poštovanje u širim poslovnim krugovima i teško im je da napreduju sa biznisom.

Najčešće su najuspešniji menadžeri oni koji nastavljaju učiti, koji čitaju i traže nove prilike za znanjem. U nastavku su neki od ključnih razloga zašto menadžeri ne treba da prestanu čitati, kao i preporuke za pomoć nastavka puta učenja.

1. Biznis se razvija brže nego ikad

Biznis se razvija brže nego u bilo kom drugom vremenskom periodu. Život se menja brže nego što možemo zapamtiti i dovoljno je pogledati tehnologiju u svom domu ili čak u džepu, kako bi videli koliko brzo tehnologija napreduje. Pre dvadeset godina, nikada nismo mogli ni zamisliti nešto od tehnologije na šta se danas oslanjamo i takva unapređenja izgleda da će nadolaziti kako idemo napred.

Biznis se razvija sa ovakvim kretanjem. Kompanije i industrije koje uspevaju danas, nisu po svaku cenu one za koje smo očekivali da im dobro ide pre deset godina. Neki sektori koji rastu danas, nisu ni postojali prije deset godina. Svijet se kreće takvom brzinom, da bi bilo opasno za bilo kog menadžera da odmara. Možda poznajete biznis u potpunosti danas, ali to sigurno ne znači da hoćete i sutra.

2. Ostati na vrhu

Možda ste diplomirali na vrhu svoje klase. Možda ste ušli u biznis sa samopouzdanjem da ste najbolji u grupi na svojoj godini. Možda ste brzo prošli kroz činove, izrastavši u biznis i brzinski postali menadžer. Međutim, brza unapređenja u skoro svakom sektoru znače da ako odmaramo, nećemo ostati dugo na vrhu. Ubrzo, novi diplomci koji dolaze u vašu kompaniju da rade, imaće znanje koje vi nemate. Nastavite čitati i nikada se nećete naći u poziciji da znate manje nego početnici.

3. Bitno je ostati zainteresovan

Tako je lako izgubiti interesovanje za stvari koje radimo celo vreme. Postanu dosadne. Posao postaje samo posao, a bilo kakva strast što ste u početku osjećali počinje da iščezava. Kada se to desi, biznis pati. Ako menadžer nije strastven ili čak zainteresovan za posao, ne može se očekivati od osoblja da budu i to će se brzo pokazati.

Čitanje i učenje zaustavlja ovaj nedostatak interesovanja. Učenje novih stvari može ponovo probuditi interesovanje i održavati plamen strasti. To znači da ćete verovatno dati više sebe kompaniji, gurajući je napred i uživajući u poslu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


4. Postati sjajan uzor

Često se prave greške kada je naše osoblje loše trenirano, ili kada se njihov trening zaboravi jednom kada postanu članovi našeg tima. Ako želite da zaposleni nastave učiti i ostanu zainteresovani, morate postaviti pravi primjer. Ako vide da uvijek čitate, da ste voljni učiti i probati nove stvari, oni će verovatno uraditi isto i porašće njihovo poštovanje prema vama.

5. Poboljšati srodne veštine

Biznis nije samo razumevanje industrije i alata koji se koriste. Mnoštvo je prenosivih vještina koje mogu pojačati biznis. Čitanje vam daje šansu saznati nove stvari za koje ne biste znali preko svojih vršnjaka.

6. Držati um aktivnim

Jednostavnim prolaskom preko volje, dozvoljavate umu da stagnira. To nije loše samo za učinak biznisa, može biti loše i za zdravlje. Držite se čitanja da biste održali um aktivnim i pripravnim.

7. Za dobro vašeg biznisa

Možda najosnovniji i očigledan razlog je da bi menadžeri trebalo da čitaju za dobro njihovih biznisa. Držite se učenja i rasta i biznis će rasti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
čitanje učenje biznis menadžeri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana