Tekst objavljen: 23.05.2022 16:35        


Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele je raspisan još u septembru. Procedura je ista kao što je bila u slučaju zamene stolarije. Cilj davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela je da se smanji potrošnja energije na nacionalnom nivou i da se ujedno čuva zdravlje životne sredine

"Solarni paneli smanjuju račun za struju sa 3.500 na 500 dinara"


Količina novca koju je dobila svaka lokalna samouprava zavisi od broja stanovnika na njenoj teritoriji. Maksimalni iznos sredstava podsticaja koji dodeljuje Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti po jedinici lokalne samouprave je 200 miliona dinara za gradove koji imaju više od dva miliona stanovnika. Oni koji imaju između 100.000 i milion stanovnika dobiće po 100 miliona dinara, dok će opštine u kojima živi više od 50.000, a manje od 100.000 ljudi moći da iskoriste po 50 miliona dinara subvencija. Opštine koje imaju manje od 50.000 stanovnika moći će da konkurišu za subvenciju od maksimalnih 25 miliona dinara.

Računica resornog ministarstva je da jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati i da isplati se za oko šest godina, a rok trajanja panela je 25 godina.

- To znači da govorimo o uštedama od oko 3.000 dinara na mesečnom nivou na prosečan mesečni račun od oko 3.500 dinara i prosečnu potrošnju od 400 kilovat-sati. Pritom će građani plaćati samo fiksni deo", rekli su u resornom ministarstvu.

Sada je i pojednostavljena procedura za ugradnju solarnih panela.

Za dobijanje svih dozvola za postavljanje solarnih panela na krovove domaćinstava ranije je bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola, prikupi veliki broj neophodnih papira.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nadležni su radili na tome da se ta procedura značajno skrati i pojednostavi i da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca.

Sada više nije potrebna građevinska dozvola, već samo odobrenje lokalne samouprave.

Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, kao i okvirni projekat za solarne panele koji se potom priključuje na postojeće instalacije u stanu i kući. Prva adresaa je lokalna samouprava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja račun za struju solarni paneli javni poziv manji račun za struju ministarstvo energetike

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana