Tekst objavljen: 06.12.2022 15:15        


Evo koliko je to u stvari stepeni

Sprečite da vas iznenadi visok račun: Evo šta tačno znače brojke na ventilu radijatora


Kućni majstor je objasnio šta znače brojevi na radijatoru i kako ispravnim korišćenjem da dodatno uštedite. Niske temperature, dolazak zime, poskupljenje struje i grejanja su muke koje muče mnoge građane kako u Srbiji, tako i okolnim zemljama.

Oni koji imaju etažno grejanje imaju tu mogućnost da sami kontrolišu kako temperature, tako i doba dana i godine kada će i koliko da ga uključe, za razliku od onih sa centralnim grejanjem.

A u tome im pomaže ventil sa brojkama, uglavnomod nula do pet.Ali da li znate šta tačno svaki do tih brojeva na ventilu označava i kako da uz njihovu pravilnu upotrebu možete dodatno da uštedite?

0 = 0°C (isključen)
✱ = 7°C (poznatije kao pahuljica)
1 = 10°C
2 = 15°C
3 = 20°C
4 = 25°C
5 = 30°C


Vodoinstalater i kućni majstor Martin Nikols otkrio je da zapravo ti brojevi označavaju kolika će biti temperatura u prostoriji, a ne koliko su "vreli" radijatori. Pa tako svaki broj na ventilu se podudara sa temperaturom prostorije koju će da postigne:

- Glavna prednost ovoga jeste da ćete dodatno da uštedite novac samo ako ih ispravno koristite - objasnio je majstor i domaćinima savetovao da tokom zimskih meseci podese svoj etažni radijator na 2 ili 3 u manjim prostorijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Ako uđete u prostoriju koja je hladna, a radijator gori, ostavite ga na miru i nemojte ga podešavati. Pustite ga da radi svoj posao i dozvolite mu da zagreva prostoriju u skladu sa tim - objasnio je on, a onim koji su van kuće ili odlaze na zimovanje, treba radijatore da drže na najnižem broju, tačnije na "pahuljici" (*) kako bi se oni uključili na kratko, ako temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusa.

Za kraj, njegov savet je da ne podešavate ventil na peticu, jer to znači da on neće prestajati da pušta toplu vodu sve dok prostorija ne dostigne 30 stepeni Celzijusa.

1 komentar

  1. User image
    Ing Zoran Vukov 06.12.2022 19:51

    Automatika u potstanicama zgrada je podešena da se temperatuta u prostorijama stana ne mogu povećati od zadanih 20 stepeni +- 1 stepen. Svako smanjivanje potpunog otvorenog ventila utiče na smanjenje protoka tople vode u radijator i time ce smanjuje i temperatura u sobi. Tekst članka koji prenose skoro svi mediji je propagandni sa ciljem da korisnik pomisli da će uštedeti na plaćanju grejanja. Sve što će postići je da smanji temperaturu u stanu ali ne i smanjenje računa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ventil radijatora grejanje radijatori grejna sezona energetska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana