Zvanični kurs Evra za dan 25.09.20. :: 117.5959 rsd
Tekst objavljen: 27.01.2020 13:55        


Stambene zajednice koje žele da uzmu kredit od banaka za saniranje nekih od postojećih problema moraju da obezbede sredstva za učešće, dok bi pod hipoteku mogle da založe zajedničke prostorije, poput vešernica

Šta je potrebno stambenim zajednicama da bi dobile kredit u banci?

Večernje novosti navode da su upravnici u većem broju slučajeva prvo trebali da obezbede kreditnu sposobnost, odnosno uredno plaćene račune, a da se mesečna rata za otplatu kredita deli na sve stanare, srazmerno kvadraturi stana koji poseduju.

Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda Ljubiša Banovački je za list dodao da je za odluku o zaduživanju kod banaka potrebna saglasnost dve trećine stanara.

Pojedine banke su od uvođenja novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada počele da nude kredite stambenim zajednicama, uglavnom za sisteme grejanja ili hlađenja ili energetske efikasnosti, a kod nekih finansijskih institucija se može konkurisati i za bespovratnu pomoć u takve ekološke investicije.

1 komentar

  1. User image
    boris 16.03.2020 13:23

    Zanima me koje banke su spremne da daju kredit SZ i pod kojim uslovima .Ja sam upravnik stambene zajednice koja ima stalan prihod od izdavanja krovne terase i do sada su nas sve banke odbile.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zakon o stanovanju stambene zajednice krediti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana